Fakta, tips och råvaror

KONSTEN ATT LAGA KÖTT

Alla delar på djuret är lika "fina" om man bara tillagar dem på rätt sätt. Bakdelskött, en biff till exempel, är ofta mört och behöver bara stekas en kort stund i pannan. Framdelskött, som bringa, kräver längre tid för att bli mört och passar därför bättre i en gryta.

Grilla

Grillning kräver mört kött. Marinera det gärna först, i minst en timme, men gärna i ett dygn. Torka de marinerade köttbitarna med hushållspapper innan du grillar dem.

Fett med kött

Kom ihåg att det är fettet i köttet som gör det saftigt. Både nöt- och fläskkött är mycket godare om det är väl marmorerat, dvs har synligt fett insprängt i köttet. Fettet smälter ändå bort vid stekning.

Fettranden kvar på kotletten

Låt fettranden vara kvar på kotletten när du steker. Den ger extra smak och är lätt att skära bort på tallriken. Gör ett snitt i fettranden, så slipper du en kotlett som kupar sig som en skål under stekningen.

Bra kött till grytan

Nöt: grytbitar, högrev, bringa, bog, koktid ca 1 timme.

Gris: grytbitar, skinka, bog, koktid ca 30 min. Lamm: grytbitar, bringa, bog, rygg, koktid ca 30 min.

Bra kött till wok/stekpanna

Nöt: tunnstrimlat innanlår, biff, rostbiff, entrecôte.

Gris: tunnstrimlad skinka, kotlett, filé. Lamm: tunnstrimlad stek, ytterfilé.

Hur man snabbt får fryst köttfärs att tina

Platta ut köttfärsen till tunna paket innan den läggs i frysen. Eller forma tunna hamburgare och frys in en och en.

Koll i köttdisken

Bra kött är rosarött och doftar bara svagt. Helst ska det vara uppskuret samma dag som du köper det. Kött är färskvara och bör därför tillagas så fort som möjligt. Det gäller speciellt köttfärs: stek den samma dag som du köper den. Tillagat kött håller däremot flera dagar i kylen.

Bacon utan stekos

Stek bacon på bakplåtspapper i ugnen, i ca 225 grader. Efter ungefär 7 minuter är det klart (passa de sista minuterna). I mikron lägger du baconskivorna mellan dubbelt hushållspapper på en tallrik och kör på full effekt några minuter (tiden varierar efter mängd och ugnseffekt).

FEM-I-TOPP