Kryddor och örter till desserter

Anis

Anis är en av de äldsta, kända kryddorna och en klassisk brödkrydda. Den ger en mild smak av lakrits.

Basilika

Det finns flera olika sorters basilika: färsk, klassisk grön basilika eller kanelbasilika, lime- eller citronbasilika och röd basilika. Alla ger vacker färg och fräsch smak.

Citrongräs

Citrongräs kommer ursprungligen från Ostasien. Använd den nedre köttiga delen. Passar bra i kokos- och citrongräsglassen. Ger glassen frisk smak och ett syratillskott, så att den inte blir mäktig i smaken.

Citronverbena

Finhackade blad av denna underbart citrondoftande ört ger svartvinbärssoppan en svag touch av citronsmak.

Dragon

Det finns både rysk och fransk dragon. Använd den franska sorten till dragonsorbeten. Det är dragonen som ger den milda, aromatiska smaken. Till glass kan man ersätta färsk dragon med torkad, använd då bara halva mängden som står angivet i receptet.

Grönpeppar

Grönpeppar är de omogna frukterna från pepparbusken. Passar med sin lite fruktiga skärpa mycket bra ihop med jordgubbar och apelsiner.

Kanel

Se till att kanelstången kommer från en kryddbod. Den bästa kanelen kommer från Sri Lanka. I de recept där vi har skrivit malen kanel har vi själva malt stängerna i en kryddkvarn för att få en hög smak.

Muskot

Muskot har en mild och aromatisk smak. Från muskotträdet används både muskotnöten och den röda frömanteln, vilken kallas för muskotblomma. Trädet finns i tropikerna.

Myntablad

Grönmynta och äppelmynta är två typer av mynta som passar allra bäst till desserter. Använd alltid färsk mynta. Den torkade förändrar smaken.

Saffran

Saffran är den övre delen av pistillen hos saffrankrokusen. Saffran är världens dyraste krydda, men det är inte konstigt när man tänker på att det behövs runt 150 000 blommor till ett kilo torkad saffran. Världens bästa saffran anses komma från Spanien.

Stjärnanis

Stjärnanis används ofta i asiatisk kokkonst. Vi använder den till bakverk, fruktkompotter och plommonmarmelad. Smaken är väldigt lik anis, trots att de två växterna botaniskt inte har med varandra att göra.

Vanilj

Använd alltid äkta vaniljstång i glass, mousser, krämer och fyllningar. Den bästa vaniljen kommer från Tahiti och är mycket rund och aromatisk i smaken.


Viktigt att tänka på

Förvaring

Den bästa platsen att förvara kryddor på är en mörk och sval plats eller en grönsakskyl, som har en temperatur av + 6 – 7°C. Köp helst färska kryddor i plasttråg, klara att använda. Om man har dem i kruka får man nämligen in jord i köket. Förvara även färska örter i grönsakskylen.

Kryddsättning

Var försiktig med kryddsättningen till desserterna. Visst ska det smaka dragon om en dragonsorbet, men överdriv inte, då får den smak av bearnaisesås.

Malning

Köp alltid hela kryddor och mal dem själv. På så sätt får man ut mycket mer av smaken. Använd bara nymalda kryddor i desserterna.

Torkat eller färskt

Tag bara hälften så mycket torkade kryddor i förhållande till färska, eftersom smaken blir så mycket intensivare med torkade kryddor och örter.