Att sätta dryck till choklad

Såväl vin som öl och sprit kan vara trevliga drycker till choklad. Gör alltid en helhetsbedömning av desserten, smakintensitet, sötma, bitterhet, eventuell krämig konsistens och aromer från frukter eller nötter. Snart blir du en mästare på att sätta spännande drycker till choklad.

Att matcha choklad med dryck behöver inte vara svårt. Har du koll på följande detaljer slipper du oroa dig:

  • Kakaohalten  ju högre, desto bittrare, därmed svårare till sträva viner.
  • Kraften  ju kraftigare dessert, desto smakrikare vin krävs.
  • Sötman  vinet måste alltid vara tydligt sötare än desserten, annars upplevs vinet som torrt.

Vin

De flesta föreslår spontant rött portvin till choklad, men se upp med unga vintage port och late bottled vintage port, de upplevs ofta för sträva i mötet med kakaon. En fatlagrad tawny port är ett säkrare alternativ.

Om tillbehör av sötsyrlig röd frukt ingår, kan en ung intensiv ruby port passa bra. Madeira är också lättanvänt eftersom vintypen aldrig är sträv. Dess knäckiga ton är dessutom utmärkt till choklad där nötter eller nougat ingår.

Välj de sötaste av madeiraviner – boal eller malmsey – de klarar även de smakrikare chokladrätterna. Söt sherry är också goda chokladviner – cream sherry till medelkraftiga desserter och de extremt söta PX (Pedro Ximénéz) till riktigt tunga rätter.

Jämte dessa tre huvudtyper av starkviner finns underbara varianter över hela jorden. Portvinstolkningar från Sydafrika och Australien fungerar som de portugisiska förebilderna. I Australien finner man mörka, intensiva starkviner av muscatdruvor, i Sydafrika ett av världens säkraste kort, Red Muscadel, på Cypern det sagolika Commandaria, i Grekland Mavrodaphne of Patras och i Frankrike de söta rödvinerna från Banyuls och Maury. Samtliga är utmärkta exempel på chokladviner.

Röda viner är sällan riktigt bra till choklad eftersom kakaobeskan kolliderar med och förstärker vinets strävhet, samtidigt som rättens sötma förgör vinets frukt. Däremot kan en kraftig amarone vara spännande, i alla fall för de som söker något utöver det vanliga. De söta vinerna från Sauternes är inte heller lyckade till mörk choklad, men intensiva vita dessertviner som beerenauslese och trockenbeerenauslese går ofta bra till ljusa chokladrätter, eller mörk chokladtårta där tillbehör av gul tropisk frukt ingår.

Öl

Bland öl är det främst mörka, mustiga öl av typ porter eller belgiskt klosteröl som passar, så även alkoholstarka barley wine och imperial stout. Särskilt lyckade är dessa öl till mörka chokladrätter som puddingar, tårtor eller tryffel.

Sprit

Sprit till choklad är uppskattat, men kanske oftare till praliner och petit fourer än till desserter. Frånsett likörer, som alltid är söta, använder du näsatan enbart spritens aromer när mötet skapas. Riktigt mogen cognac och armagnac (XO eller Extra) är avgjort bättre än ung. Mogen fatlagrad rom är riktigt spännande, liksom calvados med minst 20 års ålder. Likörer med citrus, hallon, nötter eller kakao brukar vara mest passande.

Gräddlikörer kan upplevas för kladdiga. Klosterlikörer är inte heller särskilt lämpliga. Råvaror i desserten som passar med choklad, passar också som smakgivare i den sprit som serveras till. Prova därför klara fruktdestillat från Tyskland eller Alsace eller svenskt brännvin kryddat med pomerans eller svarta vinbär. Annorlunda, gott och minnesvärt!