Skomakarlåda

Skomakarlåda

45 min Huvudrätt
Skomakarlåda är något så gott och lyxigt som hemlagat potatismos i botten på tallriken, smakrik rödvinssås och perfekt stekt biff toppad med ett fräs av purjolök och bacon. Riktigt god mat att servera när du vill ha det lilla extra!
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/skomakarlada/

Gör så här

Rödvinssås:
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Stek lök och vitlök mjuka i smör utan att det tar färg. Stek med tomatpurén någon minut. Häll på rödvinet och låt koka ner till hälften.
  • Tillsätt vatten, kalvfond, timjan, rosmarin och peppar. Låt koka ner till hälften eller tills såsen har en god och kraftig smak.
  • Sila såsen och vispa ner smöret i klickar. Smaka av med salt och ev mer nymalen svartpeppar.
Potatismos, kött och topping:
  • Skala och tärna potatisen. Koka mjuk i lättsaltat vatten, ca 10 min.
  • Häll av vattnet och mosa med en stöt direkt i kastrullen. Värm grädden och rör ner lite i taget. Klicka ner smöret. Smaka av med salt och peppar.
  • Skiva purjolök och skär bacon i mindre bitar. Stek bacon och purjolök 4-5 min. Blanda med persiljan.
  • Salta och peppra köttet. Stek i smör 2-4 min per sida. Låt köttet vila en stund innan det skärs upp i skivor.
  • Lägg potatismos på tallriken. Toppa med biff, rödvinssås, bacon och purjolök.
  • Servera skomakarlådan direkt, gärna toppad med lite extra persilja.
Klart!

Vill du ha potatismoset helt slätt kan du pressa potatisen innan den blandas med grädde och smör.

Energi:

692 kcal

Protein: 44 g
Kolhydrater: 42 g
Fett: 36 g

Ingredienser

Ryggbiff (ca. 600 g)
4 skivor
Salt och svartpeppar
Purjolök
1
Bacon
140 g
Hackad färsk persilja
1 dl
Rödvinssås:
Schalottenlökar
2
Vitlöksklyftor
2
Tomatpuré
1 msk
Rödvin
3 dl
Vatten
3 dl
Kalvfond
2 msk
Torkad timjan
1 tsk
Torkad rosmarin
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
25 g
Potatismos:
Potatis
900 g
2 dl
2 msk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm