Harissa

Harissa

30 min
Harissa är en stark tunisisk chilipasta. Den passar bra att använda till lamm, kyckling och grönsaksrätter. Blanda den gärna med lite crème fraiche, smetana eller gräddfil till en mildare dippsås.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/harissa/

Gör så här

  • Värm ugnen till 250°.
  • Halvera paprikan och lägg med skalsidan upp i en ugnsform. Grilla högt upp i ugnen tills skalet är bränt, ca 20 min.
  • Koka upp vatten i en liten kastrull. Lägg ner ancho chilin och ta från värmen. Låt stå ca 20 min tills chilin är mjuk. Skär bort toppen på chilin och skrapa bort kärnorna. Dra av det brända skalet på paprikorna.
  • Lägg paprika och ancho chili i en mixerbunke. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en slät puré. Smaka av med salt.
Klart!

Förvara harissan i en glasburk och täck ytan med olivolja. Håller ca 5 dagar.

Energi:

214 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 16 g
Fett: 14 g

Ingredienser

Röd paprika
1
Ancho chili
2
Chipotlepasta
1 msk
Vitlöksklyfta, skalad
1
Chili flakes
1 tsk
Kumminfrön
1 tsk
Korianderfrön
1 tsk
Citronsaft
1 msk
Olivolja
1 msk
Flingsalt
1 tsk