Galette

Galette

60+ min Huvudrätt
Galette är franska bovetepannkakor från Bretagne. Gör gärna smeten dagen innan den ska stekas för allra bästa resultat. Det mest klassiska att fylla en galette med är ägg, riven Gruyère och fin skinka. Servera nystekt galette med krispig sallad.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/galette/

Gör så här

  • Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Tillsätt 3 dl mjölk och vispa till en slät smet. Vispa ner resterande mjölk och ägg. Låt stå ca 30 min.
  • Grivriv osten. Värm ugnen till 70°.
  • Rör ner olivoljan i smeten. Värm en stor stekpanna. Tillsätt lite olja till pannan. Grädda tunna galetter på ca 1 dl smet åt gången. Håll pannkakorna varma i ugnen allteftersom de steks.
  • Lägg en stekt galette åt gången i en varm stekpanna. Knäck ägget på galetten och rör ut det över hela galetten. Lägg på ost och skinka. Vik ihop och servera direkt med krispig sallad.
Klart!
Energi:

486 kcal

Protein: 30 g
Kolhydrater: 20 g
Fett: 32 g

Ingredienser

Bovetemjöl
3 dl
Salt
½ tsk
Strösocker
2 tsk
6 dl
Ägg
3
Olivolja + olivolja till stekning
3 msk
Fyllning:
Falbygdens® Gruyère
300 g
Ägg
8
Rökt skinka
16 skivor