Focaccia

Focaccia

60+ min Buffé
Klassiskt italienskt bröd som är lätt att baka till många. Variera toppingen med oliver, ost, tomater och örter.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/focaccia/

Gör så här

  • Lägg olivolja, mjöl, salt och jästen delad i mindre bitar i en bunke. Värm vattnet max 37° och rör ner det i mjölblandningen.
  • Arbeta degen kraftigt till den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
  • Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop vitlök, örter och smör.
  • Pensla en långpanna ca 30x40 cm med olja. Häll den jästa degen direkt ner i långpannan och platta ut den med väl mjölade händer.
  • Gör små gropar i degen och fördela kryddsmöret i dem. Låt jäsa utan bakduk ca 20 min.
  • Pensla med kallt vatten och strö över saltet. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
Klart!

Uteslut kryddsmöret. Tryck istället ner svarta oliver i degen och strö över 2 skivade, smörfrästa rödlökar och 100 g smulad Apetina innan brödet gräddas.

Energi:

135 kcal

Protein: 1 g
Kolhydrater: 19 g
Fett: 5 g

Ingredienser

Olivolja
2 msk
Vetemjöl special
9 dl
Salt
2 tsk
Jäst
25 g
Vatten
4 dl
Kryddsmör:
Vitlöksklyftor
3
Hackade färska blandade örter, t ex rosmarin, timjan och oregano
2 msk
50 g
Till långpanna:
Olivolja
2 msk
Pensling:
Vatten
Havssalt
1 msk