Ciabatta

Ciabatta

60+ min
Det italienska brödet ciabatta har fått sitt namn för att bröden likar tofflor. Ciabatta är underbart goda helt naturella men också goda med lite hackade oliver eller soltorkade tomater i degen. Baka dina egna italienska matbröd och fyll dem med dina favoritpålägg.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/ciabatta/

Gör så här

Ciabattadeg:
  • Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt olivolja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 7 min i maskin och 15 min för hand.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Platta ut dem till två avlånga kakor, ca 10x30 cm. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 tim.
  • Skär varje kaka i 4 delar, tvärs över med en kniv så att varje del blir ca 8 cm bred. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa ytterligare ca 1 tim.
  • Värm ugnen till 225°. Grädda i mitten av ugnen 15–20 min tills bröden fått lite färg och känns lätta. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
Klart!
Energi:

345 kcal

Protein: 10 g
Kolhydrater: 63 g
Fett: 5 g

Ingredienser

Jäst
25 g
Ljummet vatten, max 37°
5 dl
Olivolja
2 msk
Salt
2 tsk
Vetemjöl special, 720 g
ca 12 dl