Baklava

Baklava

60+ min Buffé Efterrätt
Baklava är ett mycket populär bakverk i mellanöstern. Den kan tillagas på en mängd olika sätt, men den ska alltid innehålla filodeg, smör och nötter! Variera gärna mandlar och nötter efter egen smak. Smaksätt med kanel och apelsinblomsvatten om du önskar. Njut av din krispiga baklava när den svalnat något.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/baklava/

Gör så här

Baklava:
  • Värm ugnen till 175°.
  • Smält smöret och låt svalna.
  • Hacka mandel och nötter. Mortla kardemumman. Blanda allt i en skål.
  • Pensla en ugnssäker form ca 22x22 cm med smör.
  • Skär till filodegen så arken passar formen. Pensla ett filodegsark i taget med smör och lägg i formen. Upprepa tills hälften av filodegen, ca 10 ark, ligger i formen.
  • Fördela nötterna i formen. Fortsätt fylla på med filodeg som tidigare. Pensla ovansidan med smör.
  • Skär baklavan i 24 bitar med en vass kniv. Se till att du skär igenom alla lager. Baka i mitten av ugnen 50-60 min till gyllenbrun färg.
  • Koka sockerlagen tills den är helt klar och genomskinlig under försiktigt omrörning.
  • Häll sockerlagen över baklavan direkt när den tagits ur ugnen. Toppa varje bit med hackade pistagenötter.
Klart!

Överbliven filodeg kan frysas. Eller baka pizza, paj eller filodegsknyten på den. Flera recept finns på arla.se.

Energi:

215 kcal

Protein: 3 g
Kolhydrater: 20 g
Fett: 13 g

Ingredienser

Baklava:
200 g
Sötmandel
2 dl
Valnötter
2 dl
Kardemummakärnor
1 tsk
Filodeg, ca 20 ark
ca 500 g
Sockerlag:
Strösocker
3 dl
Vatten
1 dl
Citronsaft
1 tsk
Hackade pistagenötter, till garnering
1 dl