Aioli

Aioli

15 min
Aioli är en kall emulsionssås med smak av vitlök. Detta är ett enkelt och snabbt recept på krämig aioli som passar utmärkt till t ex skaldjur eller fisksoppa. För att lyckas med denna är det vitigt att alla råvaror har samma temperatur, alltså antingen kylskåpskallt eller rumsvarmt. Mängden olja som behövs beror på hur stort ägget är.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/aioli/

Gör så här

  • Vispa eller mixa ihop ägg och senap i en skål. Tillsätt oljan under kraftig vispning i en fin stråle. Vispa eller mixa till en tjock emulsion.
  • Smaka upp din aioli med finriven vitlök, citron, salt och svartpeppar.
Klart!

Om du inte vill göra majonnäsen själv kan du tillsätta finriven vitlök, citron, salt och svartpeppar i färdig majonnäs.

Energi:

335 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 1 g
Fett: 37 g

Ingredienser

Ägg, rumsvarmt
1
Dijonsenap
2 tsk
Rapsolja, rumsvarm
ca 2½ dl
Vitlöksklyftor
1 - 2
Pressad citronsaft
1 tsk
Salt och svartpeppar
krm