Arla Prästost
Arla svenska ostklassiker

Präst®Bästa osten till prästen

Den första osten av typen Präst® gjordes i Småland på 1700-talet. Bönderna använde osten som betalningsmedel när de skulle betala skatt. Skatten skulle utgöra en tiondel av årsproduktion. Den finaste osten gavs till prästen.

Den var lite fetare än andra ostar och det berodde på att man hällde en extra skvätt grädde i ystmjölken för att göra prästen vänligt sinnad. Den äldre benämningen prästost är ersatt med namnet Präst efter att osten registrerades som varumärke 2001.

Präst är utmärkt att hyvla och lägga på smörgåsen och passar även på ostbrickan och i matlagningen. När osten är väl lagrad får den sötaktiga smaktoner och konsistensen kan vara lite knastrig. Det beror på kristalliserat protein som sitter i lufthålen.

Vår Präst® – bäst i test!

Arla Präst® 12 månader, tillverkad på Kalmar mejeri i Småland, fick bäst betyg i Testfaktas blindtest av lagrad Präst. 

Åtta ostar med en lagringstid på 10–15 månader och fetthalt på minst 31% testades. Testet utfördes på uppdrag av en rad svenska dagstidningar och urvalet gjordes av Testfakta.

Läs hela testet