Blogg

Tempurafriterad Apetina-ost med bulgursallad Blogg

Nyligen testade vi att fritera Apetina-ost. Och det blev så gott! Särskilt tillsammans med bulgur, ugnsrostade tomater, krispigt granatäpple och krämig avokado. Tempurafritering låter kanske avancerat men det är nästan bara vatten och mjöl i en smet som du doppar ner osten i före friteringen.

Ingredienser

250 g små tomater

1 msk + 1/2 dl olivolja

1 krm havssalt

bulgur för 4 personer

1 citron

1 vitlöksklyfta

salt

chiliflingor

70 g sallad (t.ex. maché, babyspenat eller ruccola)

1 knippe bladpersilja

mynta efter smak

2 avokador

1 granatäpple

1/2 vattenmelon

Apetina Classic Creamy Block

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl kallt vatten

1 ägg

neutral olja för fritering, t.ex. rapsolja, frityrolja eller majsolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°C på grillfunktionen.
  2. Lägg de hela tomaterna i en ugnsfast form och behåll kvisten. Ringla över 1 msk olivolja och tillsätt havssalt. Ställ in formen i ugnen i ca 5–10 minuter tills tomaterna börjar få lite färg och spricker.
  3. Koka bulguren enligt anvisningen på paketet. Bulguren får gärna serveras lite ljummen.
  4. Under tiden kan du förbereda en vinägrett till bulguren. Blanda 1/2 dl olivolja, skal och saft från 1 citron, salt och peppar. Ställ vinägretten åt sidan och blanda den sedan med bulguren när den är färdigkokt.
  5. Hacka persiljan och myntan.
  6. Skiva avokadon och vattenmelonen.
  7. Dela granatäpplet i två halvor och slå med baksidan av en slev på granatäpplet så att kärnorna lossar från skalet.
  8. Tärna Apetina-osten.
  9. Blanda mjöl, bakpulver, vatten och ägg i en liten skål.
  10. Hetta upp frityroljan till 180°C i en rymlig gryta. Ha ett lock nära till hands om oljan skulle fatta eld. Ha inte fläkten på eftersom det utgör en brandrisk.
  11. Lägg ner Apetina-osten i frityrsmeten och ta upp den med en gaffel eller med fingrarna. Lägg försiktigt ned osten i den heta oljan och fritera den tills den börjar bli gyllenbrun. Vänd osten försiktigt så att den friteras på alla sidor.
  12. Ta upp osten med en hålslev och låt den rinna av på ett hushållspapper.
  13. Blanda bulguren med myntan och persiljan och lägg upp blandningen mitt på en tallrik. Lägg sedan sallad, tomater, avokado och melon runtom.

Tips:

När du friterar Apetina-osten blir den knaprig på utsidan och krämig inuti

Servering:

Toppa med den friterade Apetina-osten och ät på direkten!

Tempurafriterad Apetina-ost med bulgursallad

0 Kommentarer