Blogg

Mosad färskpotatis med sparris- och ärtsallad Blogg

Jag älskar färskpotatissäsongen. När våren går mot sitt slut försöker jag alltid att ha en skål med kokt färskpotatis i kylen för att använda i olika typer av sallader. Jersey Royal är troligtvis den mest kända färskpotatissorten i Storbritannien, och årstiden är definitivt inne. Det är något livgivande med att se de första skördarna av små, söta och alldeles färska knölar i butikerna – ett konkret tecken på att tiden då sommarens grödor blir lättillgängliga väntar runt hörnet.

Den sort som används i Jersey – med det udda namnet International Kidney – är inte unik för ön, men bara potatisar som har odlats på Jersey får kallas för Jersey Royal-potatis. Sorten är känd för sitt papperstunna skal och delikata sötaktiga smak, och gödslas traditionellt med tång. Namnet Jersey Royals och sortens ursprung är skyddade genom EU-märkningen PDO (Protected Designation of Origin). För att kvalificera sig för PDO-status måste ett livsmedel komma från ett specifikt område, en särskild plats eller ett visst land och ha kvaliteter eller egenskaper som helt eller till större delen styrs av den geografiska miljön, och både produktion och förädling måste ske i samma område.

Det finns många fler varianter bland just färskpotatis och tidiga sorter. En leverantör har 32 listade sorter, men Royal Horticultural Society ger bara utmärkelsen Award of Garden Merit till två varianter av tidig potatis – Charlotte och Accent – som båda är vaxartade och passar till sallader.

Det är lätt att nöja sig med delikata men kaloririka majonnäsbaserade dressingar, så i den här salladen har jag i stället valt en dressing med citronskal, kapris och senap. Med lite blancherad sparris och strimlade sockerärter blir salladen ett utmärkt tillskott till ditt dagliga intag av frukt och grönt. Den smakar ljuvligt när den fortfarande är ljummen, och låter du den stå i kylen över natten blandas smakerna och tas upp av potatisen. Resterna passar perfekt till matlådan.

Mosad färskpotatis med sparris- och ärtsallad

Portioner: 4 som sidorätt

Ingredienser:

  • 450 g färskpotatis, skrubbad
  • 8–10 sparrisstjälkar – skurna i2,5 cm bitar och de träiga ändarna borttagna
  • En näve sockerärter, ändarna avskurna och diagonalt skurna
  • 1 msk kornsenap
  • 1 msk olivolja
  • Saften från ½ citron
  • 1 msk kapris, avrunnen och hackad
  • Salt och peppar
Gör så här:

Sjud färskpotatisen i saltat vatten tills den är mjuk och låt rinna av. Medan potatisen kokar blancherar du sparris och sockerärter i kokande vatten i en minut. Låt rinna av och lägg i kallt vatten. Blanda senap, olivolja, citronsaft och kapris i en skål och blanda ordentligt. Skiva potatisen i en serveringsskål och skaka om så att de faller isär något. Häll dressingen över de lätt mosade potatisarna och blanda så att den fördelas jämnt. Salta och peppra efter smak. Avsluta med att tillsätta sparris och sockerärter.

Twist: Ersätt den traditionella majonnäsbaserade dressingen med den här dressingen på citronskal, kapris och senap.

Serveringsförslag: Kan serveras varm eller kall.

2 Kommentarer

Stine  •  Jul 15, 2015 11:35
Stine test kommentar
henrik  •  Jan 01, 2001 01:00
a comment