Blogg

Den bästa tiden på året Blogg

För en matfantast måste det ju vara sommaren. Lite beroende på var man bor så kanske det lutar mer åt senvåren och försommarmånaderna och alla de där ”allra första” av allting: den första sparrisen, de första rädisorna, de första jordgubbarna, nypotatisen osv. Eller också kanske man tänker mest på sensommaren med alla vilda bär, grönsaker som äntligen är färdiga att skördas efter månader av sol och regn eller alla svampar i skogen … Det finns många sätt att njuta av säsongens färska produkter, men här ska jag dela med mig av några av mina absoluta favoriter.

Sparris

Se till att köpa riktigt fasta och spänstiga sparrisstjälkar och undvik sådana som börjat sloka. Smaka på en bit färsk ”rå” sparris; den ska vara krispig och smaka gott även när den är okokt. Oftast tycker jag inte att grön sparris behöver skalas. Skär bara av de träiga ändarna. Vit sparris bör skalas noggrant. Grillning är ett utmärkt sätt att tillaga sparris, men oavsett vilken metod du väljer – om du kokar, ångkokar eller steker sparrisen – så bör tillagningstiden vara kort. Mitt råd är att hellre koka sparris för lite än för mycket, då blir den perfekt. Det handlar om bara några få minuter, beroende på hur tjocka de är förstås.

Vit sparris

Grön sparris

Jordgubbar

Bästa sättet att njuta av jordgubbar är definitivt att bara stoppa dem i munnen precis som de är. Jag tycker att det borde vara obligatoriskt för alla människor att äta en viss mängd jordgubbar under sommarmånaderna. Färska jordgubbar direkt från jordgubbslandet är någonting speciellt, där ligger deras växthusodlade kusiner i lä. Det bästa med jordgubbar är att de passar att servera med precis vad som helst. De är förstås alldeles utsökta med grädde, glass och liknande, men testa också att blanda dem i sallader, äta dem tillsammans med vitost eller mozzarella eller ge en extra twist till din mexikanska matlagning genom att servera tacos med jordgubbssalsa. Jordgubbar går bra ihop med rökt lax också. Smaksätt din dessert med svartpeppar och basilika, det passar också bra ihop med jordgubbar.

Ett härligt plockmatsrecept som desserttips: Välj ut några riktigt stora, tjocka jordgubbar och skär ut bladfästena. Fyll håligheten med cream cheese smaksatt med citron och doppa ändarna i kaksmulor. På så sätt får du härliga munsbitar av jordgubbscheesecake!

Jordgubbar

Fyllda jordgubbar

Tidig kål

Det här är en grönsak som är väldigt saftig och krispig. Den är ett absolut måste som tillbehör till grillmat i form av en coleslaw. Prova att krydda din coleslaw med srirachasås eller marockanska inlagda citroner. Om du har tålamod att skiva kålen riktigt tunt blir det extra elegant. Men det är inget fel på stora, rejäla (saftiga och knapriga) bitar heller. Gör som det passar dig. Jag slår vad om att dina barn (eller barnet i dig) kommer att älska om du strimlar kål och mixar ihop den med hackade kokta ägg och gräddfil. En nypa socker och en nypa salt, sen är det klart.

Vitkål

Coleslaw

Färskpotatis

Kokt eller ångkokt och serverad med smör och salt – färskpotatisen är min absoluta favorit bland alla sommardelikatesser, särskilt när den serveras tillsammans med fisk av olika slag som inlagd sill eller kallrökt lax. Men precis som med sparris så får man inte koka dem för länge eller låta dem stå i kokvattnet efter att de blivit klara. Slå av vattnet snabbt och täck kastrullen med en kökshandduk som hjälper till att få bort fukten. Du kan lämna kastrullen på eftervärmen på spisen så hålls potatisarna varma.

Den bästa tiden på året … För matfantaster måste det ju vara sommaren. Eller hur?

Potatis

Potatissoppa

Potatissallad

0 Kommentarer