Blogg

Hummerrisotto Blogg

risotto_hummer_620x350
Vid särskilda tillfällen kan det vara trevligt att göra middagen lite extra lyxig. Ingredienser vi använder sällan, som hummer, lyfter omedelbart din rätt till en helt ny nivå. Självklart kan du laga en risotto utan hummer, men för särskilda tillfällen rekommenderar jag verkligen att du löper hela linan ut. Jag tänker nyår, gör inte du?

Risotto är en konst i sig.  Hemligheten är att ha en god buljong som varmhålls på spisen och tillsätts med en soppslev i taget i risotton. Rör omsorgsfullt i risotton under 20 minuter medan rätten tillagas. Faktum är att själva omrörningen är hemlighet nummer två. Var försiktig så att riset inte blir överkokt. Målet är att få en len och krämig konsistens – risotto ska snarare vara rinnig än torr.

risotto_620x350

Med hummer och mousserande vin förvandlas risotton till en riktig lyxmåltid. Det enklaste sättet är att använda hel, kokt, fryst hummer. Spara skalen när du lossar köttet – de innehåller massor av smak som du kan använda när du kokar buljongen till den här risotton, eller till en soppa. Det finns faktiskt tre vägar att gå när det gäller buljongen. Att göra buljongen med hjälp av hummerfonden är det snabbaste sättet (spara skalen och koka själva buljongen senare för infrysning). Du kan också koka de rengjorda och krossade skalen i lite kycklingbuljong och sila buljongen före användning. Eller så kan du välja det mest tidskrävande men godaste alternativet och rengöra skalen, torrosta dem i ugnen i cirka 20 minuter och sedan koka dem i ungefär en timme. Tillsätt lite fräst lök, fänkål, morot, tomat, vin, lagerblad, pepparkorn och timjan i det kokande vattnet. Sila buljongen och spara (frys in) för senare bruk om du inte behöver allt till den här risotton.

"Ersätt äggulor och fet grädde med cream cheese. Det är snabbare, lättare, krämigare och lika gott! Du kan variera rätten genom att använda kokt lax, kyckling eller räkor."

Som du kanske vet lagas traditionell risotto med parmesan, men jag har förstått att italienarna aldrig blandar parmesan med skaldjur, vare sig i risotto eller pastarätter. För att avrunda min risotto och ge den en tilltalande, krämig konsistens har jag därför valt att tillsätta några skedar cream cheese, och det gör verkligen hela rätten!

hummer_risotto_620x350

Och här kommer ett sista tips!

Duka bordet med din bästa duk och silverbestick, tänd ljusen, glöm alla bekymmer och njut av samvaron runt bordet. Servera risotton rykande het direkt från spisen. Ett speciellt ögonblick.

Risotton var faktiskt lika god när jag lagade den en vanlig vardagskväll, då jag stod vid spisen och provsmakade direkt från kastrullen till ljudet av mina barn som bråkade någonstans i bakgrunden (på övervåningen). Ett speciellt ögonblick.

Ingredienser

2 kokta humrar 2 msk smör 2 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 5 dl arborioris 2 dl torrt mousserande vin eller vitt vin 1,5 l hummerfond 4 msk Apetina Naturell cream cheese 1 citron ¼ tsk saffran 0,5 dl slätbladig persilja svartpeppar

Gör så här

Lossa hummerköttet från skalen. Hacka köttet och lämna några större bitar till garnering. Spara skalen till att koka buljong på.

Hetta upp smöret i en gryta och fräs den hackade löken och vitlöken i några minuter.  Hetta upp buljongen i en separat kastrull och håll den varm. Tillsätt ris och lök och rör tills det börjar bli genomskinligt. Häll på vinet och fortsätt att röra tills det har absorberats helt.

Börja tillsätta buljongen till riset, cirka 2 dl åt gången. När det har absorberats tillsätter du ny buljong. Rör hela tiden – det gör att stärkelsen släpper från riset och är hemligheten bakom en krämig konsistens. Det tar cirka 20 minuter att koka riset tills det är al dente. Tillsätt så mycket buljong du behöver, men se till att risotton är något rinnig och inte blir torr.

Tillsätt saften från cirka ½ citron och rivet skal från en hel citron, eller efter smak. Tillsätt saffran och cream cheese, hackad persilja och hummerköttet. Rör om, hetta upp och smaka av med svartpeppar och salt om det behövs. Garnera varje portion med bitar av hummerstjärten.

99 Kommentarer

swatttt  •  Okt 18, 2018 09:47
wow
swatttt  •  Okt 18, 2018 09:47
wow
swatttt  •  Okt 18, 2018 09:47
wow
swatttt  •  Okt 18, 2018 09:47
wow
swatttt  •  Okt 18, 2018 09:47
wow
swatttt  •  Okt 18, 2018 09:47
wow
swatttt  •  Okt 18, 2018 09:47
wow
swatuserrr  •  Okt 17, 2018 13:53
hello
swatuserrr  •  Okt 17, 2018 13:53
hello
swatuserrr  •  Okt 17, 2018 13:53
hello
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:36
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
Swatuser  •  Jul 30, 2018 10:35
hi
test  •  Maj 09, 2018 09:26
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:25
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:25
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:25
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:25
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:25
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:25
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:25
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:25
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:24
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:24
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:24
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:24
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:24
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:24
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:22
ZXZXZ
test  •  Maj 09, 2018 09:19
ZXZXZ
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:48
test
test  •  Maj 08, 2018 09:47
test
test  •  Maj 08, 2018 09:47
test