Blogg

Mexikanska smaker Blogg

img_8023

En av de bästa mattrenderna just nu är enligt min mening det mexikanska kökets frammarsch. Mexikanskt har sedan länge likställts med Tex-Mex, vilket i själva verket är en amerikansk variant på mexikansk mat.

Feltolka mig inte – jag har verkligen uppskattat Tex-Mex, men äkta mexikansk mat är helt enkelt så mycket mer. Läs igenom min lilla guide till mexikansk mat och få inspiration till att bjuda till mexikansk fiesta hemma.

Mexikanska kryddor och stapelvaror

Majs är en basvara i det mexikanska köket. Majstortillas ingår i nästan alla måltider, även om mjöltortillas förekommer i vissa rätter, framför allt norrut. Att baka egna hemma är inte särskilt svårt.

Du gör helt enkelt en deg på mjöl och ljummet vatten och delar degen i små bullar som du sedan trycker ut till tortillas. Stek dem i några minuter i en torr stekpanna tills de börjar få små bruna fläckar.

Mjöltortillas är jätteenkla att baka, medan majstortillas är lite knepigare. En tortillapress underlättar, men om du gör dem för hand kan du lägga degbullen mellan två plastark (som du klipper ut från en fryspåse) och trycka ut bullen till ett runt tortillabröd med händerna. Tortillas smakar bäst när de är nybakta, så om du bakar dem i förväg – även om det bara är en liten stund – är det viktigt att du förvarar dem i en plastpåse täckt med en kökshandduk, så att de nybakta tortillasbröden inte blir torra.

En annan viktig basvara är chilifrukt. Det mexikanska köket är sannolikt det kök som använder flest olika typer av chilifrukter, t.ex. jalapeño, guajillo, ancho, morita, poblano och chipotle. Trots det är maten inte nödvändigtvis särskilt stark eller kryddig, utan snarare stark och med intensiva smaker. Rätterna tar upp smakerna från chilin, framför allt de olika typer av salsa som serveras till de flesta rätter. Man strör till och med chili över frukt.

img_3110

Koriander, oregano, lime, svarta bönor, tomater, tomatillos, avokado, nopales (kaktusplanta), kakao och vanilj är några andra ingredienser som är typiska för det mexikanska köket.

Som kött används både fläsk, kyckling, nöt, lamm och get, som tillagas tills det är perfekt mört och sedan rivs i bitar. Är du van vid Tex-Mex kanske du blir förvånad över hur lite kött, plus några extra tillbehör som lök, koriander, lite salsa och pressad limejuice, som går åt för att fylla en taco. Och över hur något så enkelt kan smaka så ljuvligt gott!

Mina mexikanska favoriträtter

Den mexikanska livsstilen kretsar till stor del kring ätande. Familjerna samlas till comida, eftermiddagsmålet, och vid alla typer av firanden ingår mat. Ska jag välja en favorit måste det bli frukost.

Den kan vara ganska mättande och består inte sällan av rester från gårdagens middag, men innehåller som minst några tortillas, ägg, bönor, salsa... du går aldrig hungrig från bordet, tro mig!

img_3115

Och så har vi förstås street food. Varje gata kantas av mängder av ställen som säljer vad som kallas för antojitos (små frestelser). Det är helt enkelt smårätter som du kan äta i farten på morgonen eller på kvällen. Det finns de som bär omkring och säljer hemlagad mat från en korg eller ett mobilt taco-stånd med comal, ett slags nät som hettas upp med gas och används till att värma tortillas-bröden. De något mer avancerade kanske till och med har ett par plastbord och stolar där kunderna kan sitta. Varje försäljare har en helt egen specialitet: en säljer tacos al pastor (marinerat fläskkött på spett med ananas), en annan fisk och skaldjur medan en tredje erbjuder elotes (majskolv serverad med mexikanska kryddor och ost).

Oavsett vad du är sugen på kan du alltid hitta något. Kanske tacos de cabeza, som betyder djurhuvud, och innebär att du kan välja din favoritdel: ögon, hjärna eller tunga. Eller tamales, fylld majsdeg inslagen i majskolvsblad.

Mexikansk mat hemma

Att laga en mexikanskt inspirerad måltid hemma är både enkelt och roligt. Det finns ingen bättre festmat, eftersom det är så enkelt att duka upp en färgglad buffé som gästerna kan välja från. Börja med en hög tortillas till tacos och kanske några totopos, friterade majschips. Välj en eller två sorters kött, till exempel rivet kyckling- och/eller fläskkött och frijoles refritos, omstekta bönor, och några salsa-såser som pricken över i:et. Det finns oändligt många varianter på salsa, men det är självklart en bra idé att ha en mild och en stark sort.

En annan stark trend just nu är fisk-tacos. Tomater och lök i tärningar är både enkelt och gott som topping, och glöm inte att pressa lite limejuice över. Tillsätt färsk koriander och guacamole och hugg in! Den ost som används i Mexico går inte att få tag på i Europa, men jag brukar ersätta den – beroende på rätten – med en neutral ost av gouda-typ som smälter fint eller med vitost som jag strör över. Använd din fantasi och laga maten så autentiskt eller Tex-Mex du vill – det kommer att smaka underbart oavsett.

Det finns annat du inte bör missa, utöver tacos. Prova gärna mitt enchilada-recept som får det att vattnas i munnen (länk) eller Matkomas quesadillas med en skandinavisk twist. Mexikansk mat är inte svår att laga, men kan däremot vara tidskrävande ibland.

Gillar du tacos, burritos, quesadillas och enchiladas är det dags att prova något nytt som omväxling. Gorditas är ett slags tjocka majstortillas som du delar och fyller med dina favorit-toppingar, ungefär som med pitabröd.

img_1284

Chalupas är friterade tortillaformar, medan Aquachile är en kryddig mexikansk variant på ceviche. Chilaquilles serveras ofta till frukost och består av tortillas skurna i fjärdedelar, totopos som är grön eller röd salsa, kanske lite kyckling, ost, tomater och lök. Det finns så många rätter som bara väntar på att bli upptäckta!

Låt dig inspireras och prova ett nytt recept. Och kom ihåg att det var jag som sa det!

0 Kommentarer