Arlabloggen

Kristider för svensk mjölk

Vi känner oss mycket oroliga!

dsc_0308

Hur ska det gå med våra fina kor?

Nu har vi återigen fått lägre mjölkpris.  Samtidigt klättrar kostnaderna stadigt uppåt. Var ska  detta sluta? Utvecklingen på den internationella mjölkmarknaden är inte rolig!

Det senaste året har gård efter gård gett upp sin mjölkproduktion. Varje mjölkgård sägs generera ca 4-5 jobb i andra led som åkare, rådgivare, konsulter mm. De jobben är också hotade.

När inte mjölkkor och växande ungdjur längre betar åkrar och ängar växer landskapet igen. Det är ett slitet uttryck men tänk dig en bilresa genom landet där nästan alla ängar och hagar är borta. Där växer skog eller hög ogenomtränglig energiskog…..

Utvecklingen rullar utför allt fortare. Många kommuner har idag inte längre kvar ens en enda mjölkgård. Något drastiskt måste till för att rädda näringen om den ska finnas kvar i Sverige. Läs gärna www.atl.nu så förstår du!

En död mjölkgård går inte så lätt att återuppväcka. Varje gård har satsat årtionden på att avla fram sin besättning och succesivt byggt upp sin maskinpark, kunnande och kringutrustning i ladugården med egna billiga arbetstimmar. Man knäpper inte bara med fingrarna när det gått förlorat eftersom en nystart är ofantligt mycket dyrare.

Vi har världens bästa men dyraste djurskydd, vi är stolta över vårt arbete men det knäcker oss ekonomiskt i konkurrensen med andra länder. Vi måste få högre mjölkpris och lägre kostnader alternativt någon form av svenskt mjölkstöd.

elhktu24dumlmqdeyny4

Som konsument är det viktigt att du köper svensk ost och mjölkprodukter.

hslgkfqspbuc7sgxao3t
Tänk på att ett kg ost är gjort av minst 10 liter mjölk så om du köper ost med den svenska Arlakossan eller svenska mjölkkannan på gynnar du svenska Arlabönder. Påverka politiker att rädda svensk mjölkproduktion! Det är nödvändigt om vi inte vill dricka mjölk från kor som har det sämre än vad våra välskötta svenska kor har det. Vi vårdar kon och kon vårdar miljön. Varje mjölkko ger svenskt öppet landskap genom att kon både betar och äter stora arealer med vallväxter.

Vill du vara med och rädda oss?

KÖP SVENSK OST OCH MJÖLK;

PÅVERKA POLITIKER;

MEN BOJKOTTA INTE ARLA, DET DRABBAR OSS ARLABÖNDER-STÖTTA OSS ISTÄLLET!

Så tycker jag i alla fall! ...

och Majros 

dsc_0308