Arlabloggen

Avbytare-vi renoverar vasstak

30 september 2015

SONY DSC

Annika är en toppenavbytare. Hon känner våra djur lika väl som sina egna. Hon borde bli årets djurskötare tycker jag! Vi kan tryggt åka iväg och veta att hon tar hand om gården och alla djur.

DSC03505

I tjugo års tid har släkten ojat sig över vad vi ska göra med halmtaken på Öland, lägga plåt? Suck... Nej! Vi beslöt att behålla dem. Nästan alla lediga dagar i år har gått till att samla material och tid för att hinna renovera dem. Vi började förra vintern med att såga ner tallar till läkt och oppståndare i vår egen skog. När vi gjort allt underarbete själva kom takproffsen hit och sydde på vassen. Det var roligt att vara med och lära sig! De äldre taken som är närmare sjuttio år lagade vi själva. Bassängplasten som vi tog vara på i Sörmland lade vi dit på nockstocken innan vi täckte den med oskuren lång råghalm. Nu ska de nya taken hålla i ca 45 år men nocken ska underhållas var femte år ungefär....

DSC03615

Tobbe följde med oss ner och fick lära sig att sy vasstak med hasselnål.

DSC03620

Gustav är stark och satt högst upp på nocken och fyllde nätet med råghalm.

Att ha mjölkkor tar nästan alla tid som finns. Egentligen lite mer ändå, det finns alltid ogjorda saker. Det är roligt att göra nåt annat då och då.

Det är alltid roligt att lära sig nåt nytt. Nästa sak jag ska göra är att träna på salsan och snickra nya fönster till magasinet. Vi får väl se vad som går lättast!

2 Kommentarer

Lily  •  Jan 01, 2001 01:00
If I were a Teenage Mutant Ninja Turtle, now I'd say "Knagbuowa, dude!"
Brenley  •  Jan 01, 2001 01:00
All of these articles have saved me a lot of hecehaads. http://zmczunkx.com [url=http://gxjfgvv.com]gxjfgvv[/url] [link=http://menradxynjo.com]menradxynjo[/link]