Arlabloggen

Hästen leker ko och tar med kalven hem

Det var en gång en liten kviga som skulle få komma ut i hagen. 572 Asta hette hon. Hon hade varit ute förra året men nu alldeles glömt bort hur man gör.

Men när honn nu kom ut fick hon tokspel och sprang ifrån sina kompisar. Hon hoppade över staketet och försvann in i skogen. Puts väck!

Vi gick skallgång och jag red genom skogen och tog sena nattpromenader för att försöka hitta henne. Vi hoppades att hon skulle springa till de andra som var i hagen på andra sidan skogen. Vi viste att den var där för det är nysådda fält på tre sidor och där fanns inga spår. Enda chansen att den skulle kunna ha rymt långt var att simma över sundet. När det gått två dagar och vi ännu inte sett henne började jag bli allvarligt orolig. Jag tog hästen för att leta ytterligare en gång. Det fick bli unghästen, eftersom den gamla hästen redan var riden. Vi började trava på vägen till sjön och-plötsligt: I ögonvrån: Där stod hon:

DSC_0310

Nu var det bråttom att få henne att genom staketet innan hon rymde igen.

DSC_0313
Häng med på den skakiga färden hem. Makarena hästen lät kalven springa tätt bakom svansen.

DSC_0321
Makarena fick lite gott koensilage som belöning och en klapp av Tobbe

1 Kommentarer

Karolina Beskow  •  Maj 20, 2013 14:09
Hej Arlabönderna! Mitt namn är Karolina Beskow.. Jag, tillsammans med mina två klasskamrater Johan och Henrik, skriver just ett examensarbete och har valt att födjupa oss i beteendeekologi och vill skriva om kor då vi anser att detta är intressanta djur som förekommer frekvent i vår vardag. Vi undrar om det går att på något sätt kontakta er och ställa några frågor? Vi är tacksamma för svar på följande frågor! Kan kor ha bästa vänner? Och hur märker man det? Kan kor bli ledsna/deprimerade då de skiljs från sina vänner? Finns det likheter i kors och människors beteende gällande socialt umgänge? Kontakta mig på karolina.beskow@hotmail.com! Mvh Karolina Beskow