Arlabloggen

Sista versen? Nej, mer pianotråd!

Attans också, precis när vädret ändrat sig så vi kunde börja tröska så gick tröskan sönder. Vår tröska har ju några år på nacken och Calle säger alltid att nu sjunger den på sista versen..... Hu och ve här var det ett jobbigt fel....... vi var tvungna att dela tröskan i två delar för att komma in till slagskon och cylindern. Vi monterade bort skärbordet.

Vi befarade att sista versen var sjungen när vi kröp in i den och kikade efter felet. Men vad som fattades för att få igång melodin från tröskcylindern igen var mer pianotråd. Pianotråd?

Ja, tröskor är maskiner som ska vara finstämda.....annars hamnar den tröskade säden  på backen. I tröskcylindern där slagskon ska slå sädesaxen mot en yttervägg av böjda pianotrådar fattades det flera stycken. Vi ringde runt, till slut fick vi tag på en leverantör i Danmark som kunde skicka trådarna. Dagen efter kom de med posten. De kom lätt på plats och sedan väntade det jobbiga meckandet med att montera tillbaka framänden på tröskan igen.  Det var några skruvar kan man säga.....och tänk nu skiner solen igen och Calle har tröskat första kärrorna korn och spannmålstorken står och brummar som värsta Afrikamusikanten...det är nästan så man hör Calle vissla ända hit....