Arlabloggen

Båttur med kvigorna

Nu har våra dräktiga kvigor varit på ön så länge de kan. Vi vill ta hem dem nu eftersom de ska kalva om några veckor. De har gått där tillsammans med grannens köttdjur. Vi och de andra bönderna åkte dit för att samla ihop dem. Men det tog nästan hela dagen, solen gassade från ovan och djuren var inte så villiga att lämna stranden. De första 60 av 90 djuren följde oss snällt till samlingsfållan, sedan sprang 30 tillbaka till stranden igen. De lyssnade inte på att det finns strand hemma också.....Det var ungefär 1. 5 km tillbaka till GÅ igen. Pust!! Dags för vatten och kaffe till oss innan nästa hämtförsök.

Det är tur att det är fart på ungdomarna. De lommade iväg för att hämta dem medan vi flämtade i skuggan och tyckte vi skulle vänta lite längre. Men se på tusan, lyckades inte grabbarna få med sig alla djuren! Duktigt!! Djuren råmade och hade sig när de gick genom skogen och gruppen i fållan svarade. Men på slutet försökte en av köttkorna göra tvärtom, så grabbarna fick lov att mota henne åt rätt håll för hon var inte alls på humör för samarbete.

Sedan skilde vi ut de djur vi skulle ha med hem. Bosse skulle ta hem några köttkor också. Micke, chefen  för färjan, bestämde var alla djur skulle stå, det gäller att lasta jämnt i facken, annars kan färjan tippa. Djuren gick lugnt på.

Tobbe och Christoffer pustar ut i fören på väg hem med båten. Det är skönt med lite fläkt på svettiga nackar, nu är det full fart hem så fort båten går. När vi kommer hem ska korna tas in i ladugården för eftermiddagsmjölkningen.

Vi åkte om färjan. Fantastiskt så lugnt korna alltid står på färjan. Calle, Olle och de andra karlarna åkte till färjeläget för att lasta om djuren på djurtransporten och köra hem dem till gårdarna.

En svettig men händelserik dag!