Arlabloggen

Vallskörden rullar på

Lika bra att erkänna- jag är superhöjdrädd. Jobbet på bilden är inget för mig. Jag går mycket hellre i ladugården när de andra kör ensilage. Visserligen långa dagar, men åtminstone med båda stövlarna stadigt mot marken. Viktor och Ragnar har hjälpts åt att packa gräset för att det ska bli riktigt bra. Mäktigt ser det ut med två lastmaskiner, och ni skulle höra motorljudet när maskinerna stånkar sig uppåt. I morse täckte vi första silon. Det har småregnat av och till under dagen. Det har försenat oss en del, men andra silon har fått en del grönmassa i sig.

Ett helt gäng kor har valt att kalva de här dagarna också. Vi har fått fem kalvar på tre dagar. Nu på sommaren har vi en "förlossningshage" precis utanför ladugården. De högdräktiga korna går där ett par dagar före beräknad nedkomst. Det är bra för korna. De får gå tillsammans  i flock så länge de vill och sedan går de undan när de ska föda. Det är också bra för oss. Det är lätt att övervaka kalvkorna och det är alltid naturligt rent utomhus.

Här står 1068 Blomma och har börjat kalva. Det sticker redan ut en liten klöv. Jag kan berätta att det blev en helbrun liten kvigkalv, med långa ben.

1 Kommentarer

Emelie Jansson  •  Jun 01, 2012 19:46
Hej. jag går på Plönningegymnasiet och vi håller på med en uppgift. Uppgiften handlar om hur en vanlig arbetsdag i ett kostall ser ut. jag undrar om ni kan hjälpa mig lite hur ni brukar arbeta? Skicka gärna ett svar till min mejl, Gosigaemelie@hotmail.com Mvh Emelie Jansson, Plönningegymnasiet