Arlabloggen

Gödselkörning

Vilken kanonvecka. Kalla nätter(-10) och soliga dagar runt nollan. Pierre har fått order att koppla gödseltunnan. Förutsättningarna för gödselkörning är perfekta. Ingen snö eller vatten på fälten, en tunn frusen skorpa att köra på som ger obefintliga körskador.

Vår lilla traktor kopplas för omröraren. Gödseln blandas upp till en fin homogen blandning. Flytgödsel är lätt att hantera med dagens moderna teknink.

Dä är vi igång. Pierre kör långa dagar för att hinna med mycket under denna period med kalla nätter. Nästa vecka ska det bli mycket milt och då blir vi stillastående några dagar innan allt torkat upp.

Tunna smyger iväg som en tyst katt. Tack vara att den svänger på två axlar går den väldigt tyst i svängarna.

Jag har fått ett roligt kvällshaveri på hjullastaren. Ett fäste till generatorn har slitits bort från motorblocket. Det verkar inte bättre än att jag får svetsa fast öronen på blocket med gjutjärns elektroder utan att skada tätningar och innanmäten i motorn.

Färdig till slut. Det tog många timmar att laga. Två generatorremmar hade också gått av och en kylarslang var avsliten som gjorde att hela kylarsystemet tömdes. Jag hade allt hemma utom en remskiva som jag fick tag i på swecon.

När jag kollar efter brunster i ungdjurstallet tittar kalvarna mot solen som strålar in genom fönstren. Jag tror dom känner att våren är på väg med stormsteg.