Arlabloggen

Snart Advent! Tävla om Kesella kvarg och Grädde!

Novembereftermiddagen var grå när vi gick till ladugården för att börja eftermiddagspasset. Men där inne var det ljust, varmt och mysigt som vanligt. Jag kikade in i kalvningsboxen. Nu hade 534 Asta börjat kalva. Det gick lätt för henne. Kalven var ute på nolltid. Vad bra! Gullig kalv! Då får vi snart mer mjölk i tanken. När mjölken når mejeriet blir den till bl.a Grädde och Kesella Kvarg, fina produkter som du kan tävla om hos mig den här veckan eftersom jag är veckans Julbonde.

Här hittar du  tävlingsreglerna till Bondens Jul

Jag hörde dörren till mjölkrummet slå igen och tankdisken starta strax innan mjölkbilen vände och for iväg till nästa ekogård. Man är ju alltid nyfiken på hur mycket mjölk det blev, det är ju den som ska betala våra räkningar. Jag kilade dit för att kolla på analyslappen. Tja, lite bättre än förra gången i alla fall. Där står också hur mycket grädde och protein mjölken innehöll förra hämtningen. Chauffören tar prov på mjölken varje gång. 4,5% grädde var det. Korna har olika mycket grädde i sin mjölk. Den som har mest fett just nu är 487 Asta. Hon hade 5,7%. Hon är vår lilla gräddko.

Ekogräddko!

Sen fick jag en överraskning till som piggade upp. På tankens instrumentpanel stod en ny Arlakokbok Arlaköket-Söndag. Mjölkbilschauffören hade lämnat den där. Ja, på söndag är första Advent. Då får vi sätta upp julstjärnan igen i personalrummet. Resten av julpyntet får vänta till strax innan jul. Men baka lite julbak är aldrig fel. När jag hade tagit hand om den nyfödda kalven och sett till att den hittat mammas spenar fick Calle göra ordning det sista i ladugården och sätta upp Julstjärnan.  Jag ville hinna till vår lilla butik för att köpa Kesella, men det sa jag inte. Det ska bli en överaskning. Hittade en kul paj med apelsin och aprikos i kokboken, verkar så nyttigt så man kan ta flera bitar, bra för hungriga bönder som oss. Med morot äpple apelsin håller man fysiken fin….. så stod det på en skärbräda som hängde i köket när jag var barn, sextiotalsmotiv. Jättefin!

Vill du tävla om en egen Arlas kokbok-Söndag, en ungsform eller Arla Grädde och Kesella till ett värde av 500:-  Finfina varor om du vill göra tryffel eller kanske baka saffransbröd.

Tävla i Bondens Jul!

Men varför dröjde Calle så länge i ladugården?

Fick han också julkänslor?.....