Arlabloggen

Fröken får fotvård!

Idag har kossorna fått fotvård. Flera gånger om året kortar vi av kons klövar. Det kallas för att verka klövar.  Det är jobbigt att verka klövar och utförs oftast av professionella klövvårdare. Vår klövverkare heter Anette.

Klövarna växer hela tiden och för att inte kossan ska få ont i klövarna kortar man av dem i med en elektrisk klövfräs. Det är en liten vinkelslip med fräsklinga.  Det blir många klövar som ska verkas och allt ska helst hinnas med under kornas middagsvila. Därför brukar vi vara många som hjälps åt, både Annika Calle Tobbe jag och klövverkaren. Det behöver vara lite flyt i logistiken. Kor ska få grimma påsatt , bli utledda till verkstolen, ibland blir de lite blyga när de ska ut i logen där de inte brukar vara. Vissa kor blir busiga och kör ner skallen och börjar hoppa omkring. Då gäller det att hålla emot så att inte 600 kg ko försvinner åt fel håll……

Klövverkaren har fullt upp med kossan som är i verkstolen och hinner inte med att flytta kor.

Vi andra leder kor fram och tillbaka sätter på och tar av grimmor och står i kön och väntar med nästa ko. De flesta kor har varit med om det förut men några var nybörjare. Unga kvigor som visste hur man la i bromsen med alla fyra. Då gäller det att räkna till hundra och inte stressa upp sig. Ibland brukar det hjälpa att bara flytta sig en ynka liten dm bakåt och slacka på grimskaftet och vips så rusar kvigan framåt i expressfart. Då är det lätt att hamna på efterkälken!

Idag var det bara en kviga som bromsade ordentligt. Det var 516 Fröken. Vänligt men bestämt lyckades vi i alla fall knuffa henne fram till verkstolen och innan hon visst ordet av var hon upphissad i luften och fick ben och klövar hissade och fixade, tio minuter senare var hon tillbaka hos de andra. Snygg som en balettko om fossingarna!

2 Kommentarer

kim  •  Jan 28, 2012 17:21
jätte fina bilder
Inger Sundberg  •  Jan 29, 2012 16:59
Hejsan! Tack så mycket, korna är vana att vara fotomodeller och har börjat slappna av framför kameran, man behöver bara vissla lite så visar de upp sig från sin bästa sida. De är riktiga proffs! Och på att göra god mjölk också förstås!