Arlabloggen

Det där med rutiner...

Vi försöker få lite ordning och reda på oss här på Sörgården. Skapa noggranna rutiner för allt som ska göras. Ta småkalvarna till exempel. Det är superviktigt att de blir exakt likadant skötta av alla. Mamma ko sköter ju dem allra först, och gör det väldigt bra.

Idag har 970 Docka fått en fin kvigkalv. Kalven blir slickad av sin mamma och får dia . Efter ett dygn tar vi över skötseln, och det är då det gäller att vi vet vem som gör vad och när. Vi har utsett Lovisa till "kalvansvarig". Hon har satt upp whiteboardtavlor överallt där det finns kalvar. Där står rutiner för allt möjligt, tex hur mycket extra mjölk kalvarna ska ha om det är kallt ute. Om en kalv har diarré ska den ha socker-salt lösning. Vilken dag de ska vänjas av med mjölk,när de ska flyttas från sina kalvhyddor och in till de större kompisarna.

Allting går ju ut på att få så pigga och välmående djur som möjligt. Mår  de bra gör vi det också. Det gäller att finlira alla rutiner nu på vintern när vi har lite mer tid. Snart (även om det känns långt fram) är det vårbruk och då hinner vi inte med så mycket sådant.