Arlabloggen

Tromb- och färja med kvigorna.

Nu har jag upplevt min första tromb. Under 15 minnuter kom 35 mm regn och det blåste och haglade som hin håle. Fyra jättegrenar bröts av från de stora lönnarna och alla fyra bilar som stod parkerade vid husen klarade sig, vilken tur........Tobbe fick arbeta en hel dag med motorsågen i trädgården för att röja upp, resten av träden ligger utanför bild.....

Igår var vädret vackert igen och vi tog båten till ön för att hämta hem några dräktiga kvigor som gått där tillsammans med grannens köttkor.Alla bönder hjälptes åt. Grannen skulle också ha hem några köttkor och kalvar.

Vi visslade och ropade, efter en halvtimme hade vi hittat dem. De var tillammans med 100 tranor på en stor slätt mitt på ön. Vi lockade och ropade och fick långsamt alla djur att ställa sig upp och börja vandra i vår riktining. Det blev en lång rad och ju längre vi gick desto fortare rörde de sig. Till slut fick vi springa i full fart för att kunna leda gruppen in i fållan. Det gällde att vara först, i annat fall kunde de lätt valt att springa längre bort på ön.

Väl inne i fållan fick de lite kross och hö att äta.

 

Vi tog en fikapus för att få tillbaka lite krafter inan det var dags att lasta djuren på färjan.

Det gäller att fördela djuren rätt i de olika facken på färjan så att den har balans. Camilla,Tobbe, Calle vaktade djuren på färjan när Micke körde.

Sakta puttrade de iväg

Tänk så lugna djuren är fast att de åker båt......de kollar bara på utsikten....

Nu ska vi ha djuren hemma i våra egna hagar på gården, och snart ska några av kvigorna få börja öva sig till att vara mjölkko genom att få föja med korna ut och in i ladugården vid mjölkningarna. De ska kalva om ca en månad.