Arlabloggen

Vallskörd

Vi började vallskörden i onsdags .  Det har rullat på bra och silon är nästan full. Man får inte ha höjdskräck när man packar gräset på toppen.

Jocke och Ragnar packar och planar ut
Vi har hyrt en kompis lastmaskin så att vi har två packare för att det ska bli riktigt välgjort. Packningen är det absolut viktigaste för ett bra resultat, och att det inte kommer med jord in i silon. I dag blir silon full och ska täckas med plast och gummiduk. Sedan får vi börja köra i tornsilon. Tyvärr blir det en liten förstaskörd, så vi hoppas på rejält med regn nästa vecka. Det är ju inte Öland precis känt för, men hoppas kan man ju!

Mjölkkorna är ute på bete nu både natt och dag. Vi var lite nervösa hur det skulle funka med robotmjölkningen och betet. Skulle korna gå in och mjölka sig? Svar: De sköter sig utmärkt. De är så duktiga: ut och sover,in och mjölkas, ut och äter, in och äter, in och mjölkas, osv. Vi har en eltråd tvärs över betesfållan. Eltråden flyttar vi  ca 5 m framåt två gånger per dag så att korna ständigt ska ha fräscht bete

Är man mjölkko ska man ha god service. Det betalar de ofta av med mycket mjölk och att hålla sig väldigt välmående.