Arlabloggen

Akutresa till Småland!

Kor kan inte äta hel spannmål. Därför krossar vi spannmål var och varannan dag alltefter korna äter. I lördags hände det som inte fick ske. Vår trotjänare, spannmålskrossen, gick sönder. Totalhaveri! En axel till en av valsarna var av! Det krossade fodret skulle bara räcka ett par dagar till så vi behövde en ny kross snarast! Men en ny kross är det lång leveranstid på. Medan Calle o Tobbe förfasade sig i verkstaden och tänkte på skörden av ensilage och halm som skulle ske nästa morgon så gjorde jag lite Basic research, dvs-Blocket! Och hade tur! Jag hittade samma modell som vi hade men det var ett litet krux- den fanns i Småland- 30 mil härifån och vem skulle sköta korna när killarna skördade. Tobbe ville helst åka direkt på lördagskvällen, men jag lyckade övertala honom om start i gryningen. Hur som helst så åkte vi iväg då. Calle mjölkade och vi  fick faktiskt en riktigt trevlig resa genom Småland. Det var kul att ¨åka förbi andra sorters åkrar med mycket majsodlingar och annan arkitektur i städerna-speciellt Kisa var gulligt tycker jag. Skulle haft lite bättre om tid bara så kunnat stann.(som vanligt......)Vi var några timmar försenade men var hemma igen strax innan mjölkdax. Men korna fick tåla sig den här gången. De kunde ju äta ensilage så länge så så synd blev det inte om dem även om de utstötta en och annan kommentar när de såg oss!Typ, kommern ni  NUU!

Tobbe försvann ögonblickligen ut i en traktor. Sen såg jag inte röken av hon förrän jag gick ner till korna på kvällen. Då höll han fortfarande på att köra hem halmbalar och ensilagebalar. Hans kommentar var att idag ha det gått riktigt bra! Jag log och sa att det får man nog lov att hålla med om! Han är toppen!

Nu ska Calle bara spåra upp räfflorna lite innan den ska användas. Utan räfflor är det svårt att krossa bönor.Åkerbönor alltså!