Arlabloggen

Livmoderomvridning

Idag var det dramatiskt här på gården. När Kronros skulle kalva hade hon så svaga värkar att jag blev misstänksam. När jag kände efter hur det stod till där inne kände jag direkt att livmodern var omvriden. Kalven kunde helt enkelt inte komma ut. Jag ringde veterinären och berättade hur kritiskt det var. Hon kom direkt och tog med sig en kollega som skulle hjälpa till och lära sig mer om livmoderomvridningar och hur man rättar till det.  

Vi började med att rulla Kronros ett varv för att livmodern skulle vrida tillbaka sig. Veterinären lindade  flera varv rep runt kvigan så att vi skulle kunna hålla i det när vi skulle rulla henne. Först fick vi lov att lägga ner henne.

Sedan rullade vi Kronros med gemensamma krafter åt motsatt håll än vad omvridningen var. Det gick inte så bra första gången. Livmodern var fortfarande omvriden.

Kronros fick förstås ryggmärgsbedövning och lugnande. Veterinären satte manschetter på kalvens klövar så att hon kunde vrida runt kalven i livmodern med ett speciellt instrument.  Det var väldigt trångt för kalven var stor. När den kom ut levde den tyvärr inte. Men tack och lov så lyckades vi rädda livet på vår fina kviga. Det är väldigt ovanligt med så här svåra livmoderomvridningar. Vi har totalt bara haft tre livmoderomvridningar som behövt veterinärhjälp på 25 år. Kor är fantastiska. Idag står hon upp går obehindrat och har blivit mjölkad för första gången utan att vara det minsta orolig. Vilken fantastisk kviga. Man ska inte ge upp även om det ser illa ut!  Men vi mjölkbönder är ett envist släkte och när ett djur blir sjukt vill man göra allt för att det ska bli friskt igen.

1 Kommentarer

Hanna  •  Okt 12, 2011 17:14
det ser gott ut