Arlabloggen

Vallskörd

Nu skördar vi slåttervall igen till våra kor. Det är den tredje skörden som bärgas. Vädret har varit ostadigt i några veckor men är lite bättre nu. Här kommer Anders Gunnarsson med 50m3 gräs för intippning i plansilon.

Jag arbetar i plansilon med en lastmaskin. Gräset puttas upp i silon och breds ut i ett jämnt lager. Det är viktigt att köra mycket i gräset och packa ut all luft. Då bildas mjölksyrabakterier och gräset ensileras(konserveras).

Det andra vagnsekipaget körs av Oleg. Här tippar han i en annan silo. Vi fyller ofta i två silofack samtidigt för att lättare hinna undan. Vagnarna kommer ofta för att tippa.

Gräset är mycket spätt. Den tredje skörden består av väldigt mycket blad och innehåller mycket protein. Här lastas upp en skopa gräs i silon.

Här hittade jaguarhackens metalldetektor ett nystan med ståltråd. Det hade varit livsfarligt för kossorna om detta hade hackats ned till korta bitar och hamnat i komagarna. Metalldetektorn gör att inmatningen stannar på ett ögonblick och man kan gå ut och leta upp biten.

Hacken arbetar i en rasande fart.

Mörkret faller men vi kör en stund till.