Arlabloggen

Klövverkning

En gång i månaden står det klövvård på dagens schema. Gobi står i verkstolen och får klövarna verkade. Det är ungefär som att få naglarna klippta.

Korna får gå in i en bur s.k verkstol, där fixeras dem med band under magen och ett ben i taget hissas upp och filas till med en speciell trissa på en vinkelslip.

Gobi passar på att se sig om kring, hon är väldigt lugn. Korna är inte så förtjusta i denna övning men det är mycket viktigt att sköta klövarna rätt. Dåliga klövar bidrar till ömma fötter som gör att korna inte kan röra sig, äta, dricka och bli mjölkade som de ska. Kon kan också lättare drabbas av sjukdomar både i klövar och ben.

När alla fyra fötter är verkade öppnas fronten och kossan får kliva ur buren.

Fronten stängs och in kommer nästa kossa. Buren hissas upp i lagom arbetshöjd.

Klövverkare Johan fräser ner de överflödiga hornet på klöven och ser till att formen på klöven blir perfekt för kossan. Klöven ska vara lätt skålad undertill och kortas av i framkant.

Ett glatt team ska ta 10 min kaffepaus. Fr vä klövverkare Johan Håkansson, Pernilla Ehlert, Oleg Moroz och Anna-Karin Aaby-Ericsson. Det gäller att jobba i rask takt. Idag är det 50 kor som ska få fina fötter och vi har bara några få timmar på oss innan arbetet med mjölkningen ska påbörjas.