Arlabloggen

Nyodling

Mellan grässkördarna får man passa på att slutföra andra viktiga jobb. Denna marken håller vi på att odla upp till åkermark. Det var åker för ca 30 år sedan och har varit bevuxen med skog fram tills nyligen.

Allt skogsavfall som består av stubbar  och rötter måste köras bort för att det skall gå att börja bruka jorden med jordbruksmaskinerna. Hampus har lossat alla stubbarna från marken och nu kör jag bort dom.

Vi kör bort avfallet med två hjullastare. Den gamla caterpillaren och den nyare L70. Jag och pappa kör på stupalöst eftersom SMHI lovar regn närmsta dagarna

Hampus kultiverar med en liten wibergs kultivator för att få bruk på jorden. Han måste köra fältet många gånger innan vi kan börja harva.

Nu börjar det se riktigt bra ut. Dags att hämta harven.

Färdigtharvat. Klart för sådd.

Jag sår gräsfrö med våran tive 4012 rampspridare. Gräsfrö är ljusgroende och skall sås grunt eller rentav uppe på ytan. Fram mot hösten kan det gå att bärga en grässkörd på denna marken.

Maskinen är utrustad med skum markörer som används till hjälp för att se var man kör. Efter sådd vältar pappa fältet för att trycka till ytan och binda fröerna i jorden, för blåst och hungriga fåglar.

2 Kommentarer

Magnus  •  Jul 28, 2010 21:32
halloj klart intressanta bilder ang nyodlingen som ni håller på med, ungefär hur stort var området som ni odlade upp nu? Räknar ni med att odla upp mera framöver? Har nämligen nyodling som ett stort intresse, håller på en del sj. MVH magnus
Joachim  •  Aug 01, 2010 07:27
Hej Magnus. Det skiftet som odlades upp nu var knappt 3 ha. Jag har några småbitar till i sommar men ska gå igång med ett par större områden i vinter ev nästa vår/sommar. Det tar något år innan marken kommer i balans och är uppgödslat ordentligt. Man bör även kalka närmsta året. Hälsning Jocke