Arlabloggen

Krona kalvar mitt i mjölkningen

[caption id="attachment_2123" align="alignnone" width="450" caption="Vattenkalven på väg ut"]

[/caption]

Idag är det väldigt varmt och korna var sega och gick sakta när jag motade hem dem från hagen till mjölkningen. 378 Krona, min allra finaste ko har varit inne hela dagen för jag märkte redan i morse att hon nog skulle kalva snart. Jag lät henne komma in i kalvningsboxen och la in extra tjockt med halm. Jag tittade till henne flera gånger under dagen, men det var precis när jag hade börjat mjölka som hon satte igång. Det första som syntes var vattenkalven som den första fosterblåsan kallas. Den är fylld med fostervatten och banar väg och vidgar fostervägarna så att kalven ska få större hål att födas genom. Ibland kommer den direkt i samband med födseln och ibland någon timme tidigare.

Kalven var lite stor så jag fick avbryta mjölkningen och gå och hjälpa henne lite, då gick det lättare och snart hade vi fått en riktigt fin tjurkalv. Medan jag mjölkade klart de andra korna tog Krona hand om sin kalv och slickade den torr.

Sedan handmjölkade jag ett par liter råmjölk från henne och gav till kalven. Krona fick en kalkstav för att förebygga kalvförlamning för säkerhets skull. När korna var utsläppta, det var rengjort i ladugården, mjölkanläggningen diskad och foder framlagt till nästa morgon var jag minst sagt dyngsvettig och bara MÅSTE bada, så jag tog cykeln och slängde mig i havet-Gud så skönt!