Arlabloggen

Trillingfödsel

Idag ringde Anna-Karin mig på  mobilen och sa att jag skulle komma och se vad vi hade fått i laggårn. Hon hade hjälpt en kalv till världen...

och två kalvar till världen...

och tre kalvar till världen.

Den sista kalven var otroligt svag nästan död. Så den hängdes upp och ner för att eventuellt fostervatten som hindrar luftvägarna ska rinna ut.

Att pilla med halmstrå i nosen är också effektivt för att få kalven att fnysa till och komma igång med andningen. Till slut kom andningen igång och vi kunde konstatera att kalven kommer att överleva.

Då mamman endast brydde sig om de två livskraftiga kalvarna, lät vi den svaga kalven vara ensam med kossan och få all uppmärksamhet för sig själv. Efter en stunds slickande av mamma ko, lyfte kalven sakta sitt lilla huvud.

2 Kommentarer

Joachim Aaby-Ericsson  •  Jun 16, 2010 05:53
Hejsan Anette! Det blev tre tjurar. Häftigt och mamman släppte efterbördarna och var pigg direkt. Annars är det ofta strul med det ihop med tvillingfödsel och kon blir nedsatt. Dessutom brukar det vara kvigkalvar tvillingar med tjur som man inte har någon nytta av, eftersom de är sterila. Hälsningar fam Aaby-Ericsson. PS Hälsa Jacob.
Anette  •  Jun 15, 2010 14:06
Grattis! Vad härligt, 3 st det händer nog bara en gång, Vad blev det för kön? Anette Gustawson, Billinge