Arlabloggen

Djurutsläpp

Vi forsätter  vårt arbete med att släppa djuren på bete. Kvigorna behandlas med medel som hälls på pälsen för att bli mindre angripna av knott, mygg och flugor.

En del djur släpps först ut i en liten fålla bakom ungdjursstallet. Här är staketen väl synliga och höga nog att inget djur kan hoppa över. Det är för att de ska vänja sig med staketen ordentligt. Det är lätt att de inte ser staketen och rusar igenom.

Hopp, skutt och spring.

Varje år släpper vi ca 250 kalvar och kvigor på bete. Det kräver mycket tid till att underhålla våra milavis med staket. Varje vår måste de gås igenom för det är alltid någon älg som sprungit igenom eller något träd som fallit över tråden. Dessutom ruttnar staketstolparna och ett antal måste bytas ut varje år.

Att släppa ut djuren kräver flera arbetsdagar. De sorteras noggrant ut i olika flockar beroende på ålder, kvalité på betet och dräktighetsstadie. Allt detta för att ha så bra kontroll som möjligt. Kvigor som ska kalva under sommaren måste tas hem i god tid före kalvning för att förbereda sig på att bli mjölkkor.