Arlabloggen

17 dagar övertid

Stjörna heter faktiskt så, man kan tro att det ska vara Stjärna. Hennes mamma köpte min fru Anna-Karin på en auktion för 8 år sedan. Idag ska hon kalva men allt står inte rätt till. Stjörnas värkarbete har avstannat och det betyder att kalven kommer att dö om den inte hjälps ut till världen.

Svaga värkar beror ofta på kalciumbrist hos kon som gör att musklerna i kroppen arbetar sämre. Det kan leda till att kon helt blir förlamad. Anna-Karin gav Stjörna kalcium i munnen och hjälpte hennes kalv ut. Elvira och jag beskådar jättekalven.

Det är verkligen en stor tjurkalv. Stjörna har gått över tiden 17 dagar!! Normal dräktighet hos en ko är 9 månader + några dagar, upp till en vecka. Denna kalv har växt rejält i slutet av dräktigheten. Både Stjörna och hennes kalv är pigga och krya efter kalvningen.

2 Kommentarer

Joachim Aaby-Ericsson  •  Maj 04, 2010 06:19
Hej Anneli. Allt är bra med oss och ungarna växer. Tack för komplimangen. Vi tycker det är roligt och viktigt att hålla rent och snyggt på gården så att vi kan visa upp den i alla lägen. Ha det så bra och lycka till med ditt arbete. Vi ses kanske på någon återträff med lantmästarna i framtiden. Vänlig hälsning Jocke/Anna-karin med familj
Anneli  •  Maj 04, 2010 05:04
Tjenare Jocke. Super trevlig blogg du har och en kanonfin gård. Såg ditt namn på filpaketen och var tvungen att gå in och läsa. Hoppas att allt är bra med dig och Anna-karin, själv har jag lagt av med djuren och jobbar som usk på ett äldreboende istället. Ha det bra och fortsätt med erat arbete, så att vi andra får mjölk på bordet. kram Anneli (från P97)