Arlabloggen

Majssådd

Majssådden måste igång. Det har dragit ut på tiden. Regn och rusk har gjort fälten ofarbara men nu har det torkat så vi kan börja så dom torraste fälten. Här fyller jag gödning och utsäde i majssåmaskinen.

Harvningen har grånat till sig och jorden reder sig hyfsat.

Här ser vi majsfröna. Det ser nästan ut som smågodis. Fröna är behandlade med ett ämne som gör att fåglar inte vill picka i sig fröna.

Det går riktigt bra nu. Vi sår ca 75 000 frön /ha(1ha =10000m2)

Majsfröna måste få landa i varm jord för bästa förutsättningar. Majsplantan ska helst växa snabbt och utan konkurrens av ogräs.

Vi har mycket majs som ska sås och trots att jag kör en stor del av natten hinner jag inte klart. Jag måste fortsätta en annan dag.

2 Kommentarer

Joachim  •  Jun 03, 2010 23:10
Hej Bengt. Vi Arla bönder har under årens lopp fått höra att det är konsumenten som har efterfrågat denna sortens förpackning. Självklart måste vi arla-ägare se till att konsument får vad man vill ha. Vad gäller min egen uppfattning om förpackningen tycker jag att det är mycket praktiskt att kunna stänga till paketet utan risk för att det ska läcka. Och att klämma ut det sista ur paketet för en småländsk bonde som jag är, tycker jag är ganska enkelt. Angående miljösynpunkt så körs stora mängder av denna sortens förpackningar till värmeverk där det bränns upp och blir värme och energi samt CO2 och H2O som släpps ut. Hälsning Jocke
Bengt Thorén  •  Maj 28, 2010 20:21
Hej Joachim! Jag ser på mjölkförpackningen att det är du som är Arla. Då kan du väl se till att få stopp på det här otyget att sätta skruvlock av plast på mjölkförpackningarna. Att på en förpackning av papper tillföra en komponent av plast, är ur miljösynpunkt inte särskilt smart. Det försvårar källsortering och det värsta av allt, det fyller ingen funktion. Det gör det svårare att få ut filmjölken ur förpackningen. Är det det som är meningen, att öka slöseriet och miljöförstöringen? Hoppas att du kan få stopp på eländet. Mvh, Bengt Thorén