Arlabloggen

Stressig eftermiddag

Solen skiner och det doftar vår. På en gård med djur innebär vårdoften en blandning av fuktigt gräs och nyspridd kogödsel. Barnen lekte glatt i trädgården på sin cykelbana.

Eftermiddagen blev extra stressig för vi skulle hämta de nya däcken till vår gårdsbil innan klockan 5. Naturligtvis skulle en kviga kalva 16.30. Elvira har intagit åskdarposition. Hon tittar nyfiket på när det föds en ny kalv.

Det blev en tjurkalv och Elvira klappar honom men tycker det är kladdigt. Hon föredrar kalvar som är torra från fostervatten.

Kalven föddes i kvigstallet och fick transpotreras till kostallet där de andra kalvarna bor.

När vi kommer till kostallet håller det på att födas ytterligare en kalv. Det är Stjärna som kalvar. Det är lika bra att hjälpa till här också innan vi åker till däckfirman. Kalvningen gick bra och det blev en kvigkalv.

Jag kom till däckfirman innan de stängde och fick våra nya fina däck. Ikväll ska jag putsa upp bilen och montera på de nya däcken. Det blir inte alltid som man tänkt sig när det handlar om djur men det brukar lösa sig till slut iallafall.

Elvira blev trött efter den häktiska eftermiddagen och sov en stund i gårdsbilen medan mamma gjorde laggårdsrutinerna.

2 Kommentarer

Joachim  •  Apr 09, 2010 16:47
Hej Hanna. Denna kalv föddes i stallet där kvigorna bor. Normalt sett sker inga kalvningar där men ibland händer det och då får man reda ut situationen ändå. Alla våra kalvar hamnar i halmade boxar efter födseln. Det är en av anledningarna till vår fina kalvhälsa. Mamman får slicka kalven ren en stund men sen tar vi hand om kalven och ger den råmjölk. Det är bra att vi själva har kontrollen över att kalven verkligen får i sig den livsnödvändiga råmjölken. Hälsningar Jocke.
Hanna  •  Apr 09, 2010 12:46
Hej, jag måste bara fråga..det ser så hårt och kalt och hemskt ut på ett flak till skillnad på att bli omhändertagen av sin mamma i halmen..varför delar man på djuren så fort?