Arlabloggen

Nya liggsängar till kossorna !

Idag ska vi göra 3 st nya liggbås(sängar) till kossorna. När det är mycket kor i stallet är det viktigt att det finns många liggsängar. Kossorna vill ligga mjukt och torrt. Man måste sätta upp båsavskiljare(metall-bågen som ser ut som ett U på bilden) för att korna inte ska ligga hur som helst. Kossorna saknar allt av ordningssinne och lägger sig på tvären om man inte styr upp dom med inredningen.

Nu sitter båsavskiljaren på plats och jag har även lagt en kraftig gummimatta på golvet. Korna frestar inte sina ben och knän lika mycket när dom reser sig på en gummimatta mot när dom reser sig på ren betong. Gummimattan isolerar även mot den kalla betongen. Det är speciellt viktigt att kossans juver inte blir nedkylt. Mjölkstockning kan även förekomma på kor och då kallas det mastit.

Nu är alla verktyg bortplockade och jag har lagt lite kutterspån på liggplatsen. Korna har kollat nyfiket när jag har monterat. I morgon måste jag flytta gödsel mellan lagringsbrunnarna pga att det är fullt i mjölkornas brunn.