Arlabloggen

Ovanligt många tvillingfödslar

På 2 dagar har vi fått 3 tvillingpar. Det här är Holstein kalvar tjur och kviga efter en ko som heter Broka pappan heter Ole.

Det här är tvillingar tjur och kvigkalv efter en ko som heter Fanny. Pappan till kalvarna är av Simmentalras. Det är en köttras.

Dessa tvillingar är båda kvigor. Dem fick vi hjälpa ut till världen. Båda ville ut samtidigt och det finns bara utrymme för en i taget att födas. Det var bara att försöka putta in den ena samtidigt dra ut den andra tvillingen. Det lyckades till slut men vi visste inte om båda skulle klara sig. Den kalven med vitt i pannan har dock lite problem att suga i sig mjölken eftersom den har legat fastklämd ett tag och svullnat upp i nosen. Mamman heter Fia och pappan heter Facet. Det uppstår ofta komplikationer i samband med tvilligfödslar så det är inget man önskar sig. Kalvarna ligger ofta fel när de ska födas och upptäcker man inte det  i tidigt skede så stannar värkarbetet och kalvarna dör. Kossan får ofta problem att bli ren från placenta och fosterhinnor vilket ökar risken för livmoderinflammation. Är kalvarna av olika kön är dessutom kvigan steril.