Arlabloggen

Tvillingkalvning efter midnatt !

Ko nr 2430 var orolig vid midnatt. Det var lika bra att kolla upp om det var dags för kalvning. Två framfötter och en liten mule stack ut bak på kossan. En kvart senare var kalven ute. Jag kände med handen in i kon för att kontrollera om det fanns fler kalvar, jo men visst, där låg två framfötter och en mule till.

Jag tog tag med händerna och drog ut kalven. Den kom lätt eftersom kossan är rejält öppen efter första kalven. Det är ganska ovanligt att nummer två kommer med framben och huvud före. Oftast kommer bakbenen(sätesbjudning) först och då är det stor risk att kalven får i sig fostervatten och dör eftersom navelsträngen brister och kalven naturligt börjar andas då.

Tjur nummer 1

Tjur nummer 2

Klockan är 02.10 och jag vill hem och sova men det är lika bra att kalvarna får i sig råmjölken. Kalvarna kollar nyfiket på nappflaskan. Det gick snabbt att ge dom råmjölken, bägge var mycket hungriga.

2 Kommentarer

Joachim  •  Mar 12, 2010 16:24
Hej Vicky! Vi jobbar med kretsloppet. Vi producerar mat till korna som ger mjölk och kött till oss människor, men kon producerar också en hel del gödsel. Den ser vi som värdefull jord- och näringsförbättrare till våra marker. På sommaren betar djuren och håller vårt landskap öppet. Vi ser kalvar födas men också kor dö. Det är livets gång och vårt levebröd. Vi går mot en härlig tid med värme, vacker natur och fågelsång. Titta gärna ut på något av Arlaböndernas betessläppningar som arrangeras i maj runtom i Arlaland. Du hittar information om din närmaste gård på hemsidan. På Dansjö släpper vi ut korna lördagen den 15 maj och du är hjärtligt välkommen till oss. Hälsningar Jocke.
Vicky  •  Mar 11, 2010 21:38
Hittade hit tack vare mjölkpaketet en morgon när jag satt och åt min frukost. Bondelivet är rätt långt i från mitt eget liv och det fascinerar mig. Känns som att jag måste leta upp en bondgård för studiebesök. :) Jag är väldigt intresserad av miljöfrågor och ni jobbar med något som berör natur och miljö på ett så fint vis. Jag tycker det verkar så coolt med livet på en bondgård!