Arlabloggen

Stambokföring av kor

Idag är Birger Johnsson hos oss för att stambokföra några kor. Han jobbar som avelsansvarig på ett företag som heter Freja husdjur.

Birger är duktig på att extriörbedöma kor. Han tittar på hur kropp, ben och juver ser ut på kossan och ger henne poäng. Poängen registreras i en handdator som räknar ut en helhetspoäng.

Det är många delegenskaper som ska bedömas man får böja sig ner och titta underifrån för att se kons mittligament. Ligamentet är skåran mellan juverhalvorna och den ska vara tydlig för att ge bra poäng.

Poängen som Birger har gett kossan skickas in till respektive rasförening. Där förs poängen in i stamboken och arkiveras. Om några veckor kommer ett stambokföringscerifikat till oss med posten. Där står allt om kossans utseende och hennes stamtavla.

Birger har även bedömt en tjurkalv som avelsföretaget Viking genetics är intresserade av att köpa. Ett blodprov ska ge svar om han duger till genetiskt. Modern är en utav våra röda toppkor ur Princessfamiljen. En halvbror efter samma ko såldes till avel ifjol. Pappan till kalven heter Linné och morfar heter K.Lens. Mormor lever fortfarande och är efter Botans.