Arlabloggen

Besök i gårdens köttbod !

Idag har jag varit och hälsat på den gamle bonden i köttboden. Pappa och Mamma driver en gårdsbutik tillsammans med Frida som är anställd hos dem.

Här styckas och packas rådjur, nöt, vildsvin och älg av pappa Magnus. Allt kommer från gården.

I köttdisken ligger delikatesserna uppradade. Man blir allt lite sugen på middag när man varit i köttboden. Jag skyndar mig hem för att äta så att jag kan återgå till arbetet med kossorna.

2 Kommentarer

Joachim  •  Feb 13, 2010 12:22
Hej Erica. De flesta djuren hos oss på Dansjö är lösgående. Vi har dock dräktiga kvigor i det gamla kostallet som står uppbundna. Djuren mår bra även i de systemet. Det finns olika stallsystem och det vanligaste är uppbundet, men bygger man nytt stall är det lösdrift med lösgående djur som byggs. Våra kor kalvar i stora boxar med halm och fon slickar sin kalv ren efter kalvningen. Vi vill dock ge kalven mjölk själva. Vi litar inte på att kalven får i sig tillräckligt med råmjölk genom att dia på mamman. Vi vill därför ta kontrollen över det själva. Det händer oftare än man tror att naturen inte sköter sig själv. Kossan kan vara för orolig eller rädd för sin kalv. Kalven kan vara för trött och klen efter förlossningen. Om flera kor går tillsammans i samma box kan en annan ko ta över mammarollen och kalven diar fel ko. Att få i kalven råmjölk i tillräckligt stor mängd inom 6 helst 4 timmar efter förlossningen är A och O för att hålla friska välmående kalvar. Om man låter ko och kalv gå tillsammans några dagar i början för att sedan ta bort kalven, uppstår separationsångest hos både ko och kalv. Kon kan gå i flera dagar och leta. Man gör inte kon någon tjänst genom att låta henne känna sin kalv, för att sedan ta bort den. Mjölken kon producerar vill vi sälja till Arlamejeriet. Efter ca 7-10 dagar får kalven dricka mjölkersättning. Hälsningar Jocke.
Erica Westblad  •  Feb 13, 2010 10:27
Hej, Mjölkbonde verkar vara ett trevligt och slitsamt jobb. Hoppas verksamheten får finnas kvar. Varför står korna fastkjedjade?? Och varför separeras dom så tidigt från sina mammor?? Tänker också på när dom ska kalva,varför kan dom inte få vara i en stor box där dom kan röra sig och kalven kan få dia mm. varför varför.... Hälsningar Erica.