Arlabloggen

Vård av maskiner !

Eftersom vi fick smutsa ner gödseltunnan när vi flyttade gödsel mellan lagringsbrunnarna måste vi tvätta av den. Flytgödseln är mycket korrosiv. Vi tog  fram hetvattentvätten eftersom det är minusgrader. Annars är det omöjligt att tvätta på vintern.

Såmaskinen fick också följa med på tvättningen. Den blev aldrig tvättad i höstas efter att sådden var avklarad. Det ser alltid trevligt ut med lite tvätt och puts.

Här ser vi kranarmen som man sticker ner i behållaren när man ska suga upp gödsel i tunnan. Det är två pumpar som fyller, en pump suger och den andra trycker. Det tar inte mer än några minuter att fylla 15 000 liter gödsel.

Denna vecka har barnen sportlov så jag måste lägga lite tid på skidåkning eftermiddagar och kvällar.  Alma och Arvid åker skidor själva men lilla Elvira får stå mellan mina ben. Skidbacken Hanaslöv ligger bara 2 km från gården.

2 Kommentarer

Joachim  •  Mar 07, 2010 20:53
Hej Sofia. Det är ett roligt yrke. Det är en livsstil oxå eftersom det är så bundet. Jobbet blir lite av ens fritidsintresse. Nackdelarna är bundenheten, alltid tidiga mornar, långa arbetsdagar, svårt att vara ledig när man är hemma. Det kan vara svårt att planera eftersom med djur händer det alltid saker, kvigor som rymmer ut från hagen på midsommaraftons kväll eller någonting som går sönder på julafton. Man måste vara riktigt intresserad av mjölkkor om man ska kunna leva med den bundenheten som krävs. Hälsningar Jocke.
Sofia Rössner  •  Mar 05, 2010 06:41
Det verkar vara kul att vara bonde men vad är de tre största nackdelarna, tycker du? /Sofia