Arlabloggen

Vad äter en kalv?

Den första tiden efter födseln är kalven själv i en så kallad ensambox. När kalven är nyfödd får den råmjölk i nappflaska. Råmjölken innehåller antikroppar som skyddar kalven mot smittämnen i miljön.

Efter någon eller några dagar kan kalven lära sig att dricka ur napphink.

Kvigkalvar är har lättare att lära sig än tjurkalvar.

När kalven har lärt sig på napphinken flyttas den över till kalvamman. 7-9 kalvar får dela på 3 nappar. Där serveras mjölkersättning i fri tillgång.

Kalvarna kan sticka ut huvudet på ett foderbord där det serveras hö, komix och kalvkraftfoder.

Fint kalvhö är populärt att smaska på.

Kalven har även friskt vatten i en vattenkopp i boxen.

När kalven är ca 10 veckor vänjs den av från mjölken och kalvens foderstat består nu enbart av vegetabilier.

2 Kommentarer

Joachim  •  Feb 20, 2010 16:53
Hej Lena. Kalvarna föds med tänder. Jag är osäker på om alla tänderna är på plats från början. Däremot tappar korna mjölktänderna vid ca 2 års ålder. Ibland hittar vi tänder på foderbordet eller i vattenkaren. Idag är det många bönder som jobbar extra med snöröjning, de som dessutom har djur måste sköta dem oxå så det blir en arbetstopp. Snöröjning är en chans att få tjäna lite extra pengar och det behövs. Hälsningar Jocke.
Lena  •  Feb 19, 2010 21:53
Hej, kul bilder ! Jag minns att jag låtit en kalv suga på mina fingrar och jag kände tänderna. vet du vad som händer med deras tänder, finns alla på plats i början eller kommer några senare, som hos människobarn. Fy sjutton för all snö, vilken tur att bönderna är med i snösvängen och plogar för oss i stan ! hälsningar Lena