Arlabloggen

Flyttning av flytgödsel !

Idag var det dags för flyttning av flytgödsel mellan olika lagringsbehållare. Det var så fullt i denna behållaren så att gödseln inte kunde rinna ut från kvigstallet. Detta är arbeten man helst vill undvika på vintern eftersom det fryser i pumpar och spjäll på gödseltunnan. Man får tänka noga när nattkylan kommer så att inget fryser ihop på maskinen.

Gödseln sugs upp i tanken med hjälp av två olika pumpar. Den ena pumpen suger gödsel och den andra trycker gödsel. Det ser ut som bacardi-cola med krossad is. Gott!

Här har jag backat till den andra flytgödselbehållaren som vi ska tömma gödseln i.  Att köra med tunga gödselekipage på snöbelagd yta för respekt med sig. Börjar man glida iväg kan det sluta illa.

Snart är denna behållaren full, men jag har en behållare till bortanför som också kan fyllas. Det blir stora mängder gödsel från alla djuren. Men det är näringsmässigt en värdefull resurs som skall användas under växtodlings-sässongen  till våra grödor. Vi odlar majs, höstvete, vårvete, korn, havre och en massa gräs.

3 Kommentarer

Kurt Edvardsson  •  Mar 11, 2011 15:00
Hej, Nedansstående länk leder till Landias information om pumpning av gödsel långa sträckor http://www.landia.dk/nyheder/?n=115
Joachim Aaby-Ericsson  •  Jan 08, 2011 15:16
Hej. Blir det inte biogas´-anläggning i Alvesta hör jag av mig för att bygga pumpledning. Mvh Jocke
Andreas  •  Maj 05, 2010 21:37
Haha låter som att man inte ska dricka bacardi-cola nåt mer. Hela tiden fullt upp på gården ju.