Arlabloggen

Mjölkning

Först sprayas en såpalösning på spenarna.

Spenarna torkas av med en trasa.

Några strålar mjölk dras ur på varje spene, Det görs för att kontrollera att det inte finns några förändringar i mjölken. Förändringar kan bero på sjukdom som kallas mastit (juverinflammation) och den mjölken levereras inte till mejeriet.

Mjölkorganet sätts på.

 

Mjölktiden varierar mellan korna beroende på mjölkmänden de producerar och arv. En ko ska ha minst 2 liter mjölk i genomsnittlig utströmmningshastighet per minut för att inte upplevas som trögmjölkad.

När kossan tömt sitt juver på mjölk, känner tekniken av det och tar av mjölkorganet automatiskt. Det gäller förstås att kontrollera så att juvret är tomt på kossan och att hon har producerat den mängd som hon brukar. Den informationen finns på displayen jämte kon. I den lilla rutan visas kons nummer...

och mjölkmängd.

Bror Jonasson hjälper till med mjölkningarna ibland. Det går åt en del personal till att sköta mjölkningarna eftersom vi mjölkar 3 gånger per dygn. Kl 05.00, 13.00 och sista kvällspasset börjar kl 21.00. Varje mjölkningspass sköts av en person och tar ca 4 timmar inklusive städning efteråt av mjölkgropen och mjölkrummet.