Arlabloggen

Jul på Vinterhälla

 Calle o jag var precis på väg till Trosa för att handla julmat och några sista klappar när grannen rinde o sa att timmerbilarna behövde kunna komma fram över åkern för att hämta timmer. Är det verkligen nödvändigt för skogsfoket att behöva få plogat på direkten?  Calle bytte kläder igen och åkte ut med snöplogen för att köra upp vägen så de skulle komma fram. Bäst att göra det själv annars plogar de väl upp hela åkern och höstsådden när de ska fram med sina tunga bilar.  I ladugården har vi nu gjort extra fint innan jul. Alla kor är klippta och ryktade,  mjölkledningen och fönstren putsade och julstjärnan är uppe.  All snö bidrar ju med extra mycket julstämning också även om den måste flyttas på lite nu och då när mjölkbilen, posten o tomten ska fram. Under julen hade vi tänkt att inte göra så mycket mer än att sköta om djuren (och ploga snö) Hoppas det inte händer något utan att vi kan ta det lite lugnare då, helst inget extra arbete. Det är iu alla fall ingen ko som ska kalva under julen för vi har nyss fått tre nya fina kvigkalvar, men med djur vet man ju aldrig det kan alltid hända något i alla fall.

 På Julen kommer ungarna hit och då vill man ju inte lämna gården utan bara stanna hemma och mysa. Vi brukar alltid vara hemma. En jul utan att sköta om korna är ingen jul. Det är så mysigt på julaftons morgon när vi mjölkar och lyssnar på julsånger på radion. Korna verkar gilla de glada jullåtarna också. De är lugna och snälla och idisslar precis som de ska göra när de gör mjölk. Under julen ska vi försöka hinna åka lite skidor också för man blir ju mätt av all god julmat. Nej, nu kom Calle in genom dörren igen, så nu är det bäst att sluta skriva och sticka iväg och inhandla lite godsaker, ost och grädde, Arla förstås! till alla goda godsaker jag ska fixa. Och tomten kommer man nog som vanligt att hitta i ladugården, mätt o belåten….

God Jul på er alla från Vinterhällas folk, tomtar o kor

(ps. Korna hade middagsvila och låg lugnt och och idisslade när vi åkte iväg. Under tiden vi var borta verkade hästarna blivit fodrade med lunchhö i hagen-konstigt, de som bara brukar få ensilage…)