Arlabloggen

Måndag på Dansjö gård

Luciatåget i lekaryds kyrka var fantastiskt stämningsfyllt. Duktiga barn som sjöng vackra julvisor.

Som pappa blir man väldigt stolt när man ser sina barn sjunga.

Morgonarbetet präglades av kyla. I natt var temperaturen -13 grader.

När vi ska utfodra kossorna och fodervagnen rullar in i kostallet väller kylan in som vit rök. Kornas varma andedräkt möter den kalla luften. Det gäller att vara snabb och stänga dörrarna efter sig för att undvika drag över djuren. Kalvarna är känsligast och mår inte bra av kyla och drag.

Här kommer jag med en helsädes-bal som sinkorna ska få till frukost. Helsäd är spannmål med halm som är ensilerad. Balarna plastas med en sträckfilm för att ensileras och lagras i.

På måndagar lägger vi in nytt spån i kossornas liggsängar. Här står ett lass med nyhämtat spån från sågverket i Alvesta.

Jag tippar in kutterspånet i stallets spånlager.

Oleg lastar spån och kör ut till liggavdelningarna. Det går i full fart.

Valentin har börjat med andra mjölkpasset. Kossorna mjölkas 3 ggr /dygn. Klockan fem på morgon, ett på dagen och nio på kvällen. Korna mår väl av att mjölkas flera gånger vart dygn.

Mjölkbilens släp står utanför stallet och ska snart lastas. Mjölken åker sedan direkt till mejeriet i jönköping.

Pierre wikner som nyligen börjat arbeta hos oss flyttar gödsel från huvudbrunnen till en satelitbrunn. Denna tiden på året får det inte spridas gödsel på fälten utan måste lagras i gödselbrunnar. Det är inte helt enkelt att hålla igång en gödseltunna vid dessa låga temperaturer. Det vill gärna frysa i ledningar och pumpar på nätterna. Nu är det dock en hydraulkoppling som strular för pierre, men det fixade han enkelt.

Gödseltunnan rullar iväg med ett nytt lass. Några dagars flyttning till så ska den skitiga tunnan tvättas och vinterservas. Det är en fröjd att göra i ordning maskinerna efter sässongen.

Under eftermiddagen fortsätter jag att fylla igen jordvärmedikena. Det är besvärligt att gräva när kylan bitit i jordmassorna. Men det är inte mycket kvar nu. Ett par dagar till så kan pappa sätta upp julgran på sin söndergrävda gårdsplan.

2 Kommentarer

Travon  •  Jan 01, 2001 01:00
If I were a Teenage Mutant Ninja Turtle, now I'd say "Kwuobanga, dude!"
Janelle  •  Jan 01, 2001 01:00
Fell out of bed feeling down. This has brinethged my day! http://ltoszxtjmiw.com [url=http://rqipiwafa.com]rqipiwafa[/url] [link=http://dycvysa.com]dycvysa[/link]